Cum arată lumea cu încetinitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discovery Channel difuzează primul sezon al emisiunii „Time Warp“ în fiecare duminică, de la ora 17.00. Omul de ştiinţă Jeff Lieberman foloseşte o cameră specială prin care surprinde întâmplări cotidiene, care sunt spectaculoase dacă sunt văzute cu încetinitorul.

În fiecare episod, lucruri obişnuite precum o picătură de apă care cade într-o baltă, un câine care îşi potoleşte setea sau un boxer care primeşte un pumn în faţă, devin fascinante dacă sunt arătate la o viteză mult mai mică decât cea din realitate.

Folosind camere de filmare de înaltă performanţă, tehnici speciale de montaj şi filmare cu viteză mică, laboratorul „Time Warp” demonstrează ce se întâmplă cu adevărat atunci când se produce o spărtură, o fisură sau o coliziune.

Fiind un om de ştiinţă, Jeff Lieberman ştie de obicei la ce să aştepte atunci când filmează ceva cu încetinitorul. Însă mai există şi surprize, după cum povesteşte chiar el.

„Dacă treci un curent suficient de puternic printr-un cablu mic, în aproximativ o zecime de secundă, curentul transformă acel cablu din stare solidă în stare lichidă, apoi gazoasă şi apoi în plasmă. În acea zecime de secundă, noi am filmat totul de 10.000 de ori mai încet faţă de viteza normală”, spune Lieberman.

Strănutul, cel mai solicitat


Datorită noilor tehnologii, aproape orice poate fi filmat în slow motion, iar de obicei piedicile apar din cauza elementului uman.

De curând, realizatorii au încercat să filmeze ce se întâmplă atunci când un om strănută. Însă, în ciuda unei doze mari de praf de strănutat, mai exact piper pisat mărunt, nimeni nu a reuşit să strănute. „Strănutul este cel mai rapid lucru pe care îl face un om.

Diverse chestii îţi ţâşnesc din nas şi din gură cu viteze de aproximativ 75 km/h. E dezgustător, dar în acelaşi timp şi potenţial distractiv”, povesteşte Jeff. „E uimitor de dificil când cineva e pus brusc să facă ceva – de pildă, să strănute”, promite realizatorul.

Oricine poate propune o filmare cu încetinitorul, iar strănutul deţine primul loc în topul preferinţelor publicului. Clasamentul este completat de arme de foc şi sporturi.

„Armele de foc reprezintă una dintre tehnologiile inventate de noi în care totul se derulează extrem de rapid”, explică Lieberman, adăugând că s-au filmat până acum trei secvenţe despre proiectile şi împuşcături.

În ceea ce priveşte sporturile, Jeff Lieberman spune că „oamenii vor în mod evident să vadă detaliile unui sport preferat, indiferent că este tenis, baschet sau fotbal”.

O nouă provocare

„Probabil pentru că nu dorm niciodată, aş spune că lucrurul cel mai solicitant este că filmăm mult, iar programul este atât de strict, încât orice altceva din viaţa mea se dezintegrează lent şi dispare în timp”, spune realizatorul Discovery Channel, o persoană extrem de activă şi implicată în nenumărate proiecte.

Mai are, însă, timp de o nouă provocare. „Am scris mult, sper că voi scoate o carte într-un an sau doi. Este o carte despre dragostea pentru ştiinţă, pe care acest gen de experimente o pot educa. Nu ştiu cum stau lucrurile în România, dar sistemul educativ din Statele Unite nu prea prezintă ştiinţa aşa cum ar putea.

Copiii nu cresc fiind impresionaţi de ştiinţele exacte. Iar eu simt că acest lucru este esenţial pentru lumea contemporană – şi este unul dintre motivele pentru care fac această serie”, conchide Jeff.

CV Jeff Lieberman


Prezentatorul emisiunii „Time Warp”, în vârstă de doar 30 de ani, nu se consideră vedetă TV, ci un muzician ascuns într-un sculptor iubitor de robotică, ascuns într-un fotograf. Are patru diplome  – două ca absolvent de studii superioare (în matematică şi fizică la MIT) şi două de master – iar momentan este doctorand la MIT Media Lab.

Lieberman şi-a descoperit în copilărie pasiunea pentru artă. A început să cânte la tobe la 6 ani, la saxofon la 11 ani şi la pian la 14 ani. Ţelul prezentatorului Discovery este de a obţine combinaţia perfectă între artă şi ştiinţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite