"Nu am aprobat clădirea de 19 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema contestatei construcţii de lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti continuă să stârnească nelinişti. Pentru a afla ultimele evoluţii, ne-am adresat Monseniorului Ioan Robu,

Problema contestatei construcţii de lângă Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti continuă să stârnească nelinişti. Pentru a afla ultimele evoluţii, ne-am adresat Monseniorului Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, reprezentantul Bisericii Catolice în acest conflict.
- Excelenţa voastră, sunt foarte mirat pentru că, venind la sediul reşedinţei arhiepiscopale de lângă Catedrala "Sf. Iosif", constat că vecinii de aici continuă să lucreze cu mare hărnicie la construcţia care a stârnit atâtea contestaţii...
- Da, se pare că se grăbesc foarte mult, nici duminica nu suntem cruţaţi de aceste zgomote. Liturghiile sunt acompaniate de maşinile zgomotoase de alături. Este, după noi, o lipsă de respect, o invadare a spaţiului sacru prin acest zgomot chiar în timpul sfintelor liturghii.
- Această construcţie a avut sau nu a avut aprobare din partea Bisericii Catolice?
- A fost, la început, o aprobare, dar nu pentru această clădire de 19 etaje... Era o aprobare de principiu pentru o clădire de circa 8 etaje, pentru o clădire relativ înaltă. Deci, repet, din partea Bisericii Catolice nu a fost niciodată dată vreo aprobare pentru această clădire de acum. Proiectul a fost modificat, în timp s-a ajuns la această dimensiune de 19 etaje şi 4 niveluri la subsol. E o noutate faţă de ceea ce era la început...
- Riscul este mare, gândindu-ne că aceeaşi firmă a câştigat şi proiectul din preajma Bisericii Armeneşti şi, iată, acolo a fost deja o situaţie cu totul nefericită.
- De fapt, ceea ce s-a întâmplat la Biserica Armenească ne-a neliniştit şi ne nelinişteşte în continuare. Fiindcă nu ştim cum va reacţiona Catedrala la greutatea pusă alături prin această clădire. Nu ştim care vor fi reacţiile solului la un eventual cutremur. Dar şi în afara acestei eventualităţi, suntem îngrijoraţi, pentru că pânzele de apă care există, nisipul din această zonă ne fac să fim foarte prudenţi şi chiar să ne temem de ce perspective avem cu un asemenea colos lângă catedrală.
- Există o soluţie? Se va recurge la tribunal sau există soluţii de negociere?
- Da. În găsirea unei soluţii, la un moment dat, primarul Capitalei s-a oferit să facă un schimb de terenuri, adică să dea firmei un teren, undeva, în Bucureşti. şi noi am propus un teren al nostru, pe care îl avem pe B-dul Coposu. Aceasta cred că ar fi fost soluţia, să se mute în altă parte. Dar până acum nu s-a făcut nimic. Noi aşteptăm şi decizia tribunalului, dar ar fi fost ideal să se termine lucrările de aici şi să se mute în altă parte. Sigur că nu e uşor pentru niciun minister să-şi asume această hotărâre de a interveni şi de a opri lucrările. Mie, cel puţin, mi se pare că toţi se ascund după zidul aşa-zisei legalităţi, a tuturor aprobărilor existente la dosarul firmei Millenium. Eu, personal, şi nu numai eu, nu cred în această legalitate. Au fost încălcate, treptat, multe norme şi, la urmă, s-a ajuns la această aberaţie: să se dea un acord care să strice şi faţa oraşului, şi să deranjeze şi Catedrala "Sf. Iosif". Eu cred în continuare că autorităţile vor ţine cont de ceea ce se întâmplă aici, lângă Catedrală. şi nu numai aici, pentru că protestul nostru, e adevărat, în primul rând a pornit datorită situaţiei în care se află Catedrala. Dar sunt şi alte puncte din Bucureşti, să spunem, ameninţate de noile clădiri puse în locuri fără noimă şi fără gust.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite