Cum vom aplica impozitul forfetar?
0Companiile vor fi obligate la plata taxei minime, chiar dacă impozitul pe profit datorat este mai mic. Finanţele introduc nivelul minim de taxare pentru firmele plătitoare de impozit pe profit în sumă fixă, cuprinsă între 2.200 şi 43.000 lei, anual.
MAI CITEŞTE ŞI:
Impozitul forfetar va mări emigrarea fiscală
Ministrul pentru IMM spune că în România nu se aplică impozit forfetar
Guvernul a tăiat drastic bugetul
În România: 5.000 de euro impozit pentru afaceri de 30 de milioane de euro
Guvernul, la prima rectificare bugetară: "Efectele pozitive se multiplică"
Rectificarea bugetară taie toate indexările salariale prevăzute pentru 2009
Ministerul Finanţelor a elaborat normele de aplicare a impozitului minim (sau forfetar), prin care “contribuabilii în cazul cărora impozitul pe profit e mai mic decât suma impozitului minim pentru tranşa de venituri totale, corespunzătoare, sunt obligaţi la plata impozitului la nivelul acestei sume”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.
Altfel spus, cota unică este practic anulată de acest impozit minim în sumă fixă, pentru că nu-şi mai produce efectele pentru care a fost concepută. Prin actul normativ se reglementează trei măsuri esenţiale în domeniul impozitului pe profit şi pe venit.
Prima dintre ele stipulează calcularea impozitului minim în funcţie de veniturile înregistrate în anul precedent. Pentru plata impozitului minim pe 2009, acest lucru înseamnă raportarea la veniturile înregistrate de companii în 2008, an de creştere economică susţinută. Acesta este unul dintre motivele disputei dintre autorităţi şi partenerii sociali – sindicate şi patronate.
Se plăteşte birul cel mai mare
Potrivit normelor de aplicare, după compararea impozitului pe profit cu impozitul minim se va plăti impozitul la nivelul sumei celei mai mari. Impozitul minim nu se aplică societăţilor în inactivitate temporară înscrisă la Registrul Comerţului.
Firmele înfiinţate în cursul acestui an nu plătesc impozit minim pentru anul în care se înregistrează, dar sunt obligate la plata impozitului pe profit. Firmele rezultate din fuziuni sau divizări în cursul anului plătesc impozit minim de la data înregistrării.
Finanţele au mai decis nededucerea, în perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2010, la calculul impozitului pe profit şi pe venitul realizat din activităţi independente, a cheltuielilor cu combustibilul, cu unele excepţii.
Cazuri în care TVA nu se deduce la cumpărarea de combustibil
-Vehiculele destinate reparaţiilor şi intervenţiei
-Vehiculele pentru pază şi protecţie
-Vehiculele de curierat
-Carele de reportaj
-Vehiculele pentru agenţi de vânzări
-Vehiculele destinate deplasării la şi de la locul de muncă
-Vehiculele folosite de agenţi de recrutare a forţei de muncă.