A apărut roşia antisecetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de specialişti de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău va omologa luna aceasta un nou soi de tomată. Roşia este rezistentă la temperaturi foarte ridicate şi umiditate

O echipă de specialişti de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău va omologa luna aceasta un nou soi de tomată. Roşia este rezistentă la temperaturi foarte ridicate şi umiditate scăzută

Schimbările climaterice din ultimii ani i-au determinat pe cercetătorii români din legumicultură să încerce să creeze noi tipuri de plante care să se adapteze actualelor condiţii de temperatură. Primele rezultate nu au întârziat să apară.

Cântăreşte între 20 şi 40 de grame, este puţin mai mare decât o cireaşă, creşte în ciorchine, precum strugurii, şi are un gust dulce şi puţin aromat. Sunt calităţile roşiei "Capriciu", un soi de tomată tip cireaşă, aflat în lucru la staţiunea de cercetare legumicolă Buzău. Planta este adaptată la condiţii de climă uscată, rezistă la arşiţă şi la umiditate scăzută. De pe un singur fir se pot culege aproape trei kilograme.

"Nu are nevoie de irigare intensă"

Cercetătorii buzoieni lucrează de 6 ani la acest hibrid, timp în care roşiile pitice au trecut an de an prin teste de specialitate. "În 2001, am fost la nişte pregătiri, în Israel, unde am văzut roşii mici, adaptate la solul arid al zonei. De atunci a devenit un hobby pentru mine să găsesc un hibrid asemănător, care să aibă gustul roşiilor autohtone, dar să reziste capriciilor vremii. Vedeţi că mediul înconjurător este într-o continuă transformare, iar plantele sunt afectate de caniculă. Tomata tip cireaşă s-a adaptat deja, nu are nevoie de irigare intensă, iar fructul rezistă la temperaturi foarte mari. Este o reuşită a echipei de cercetători din Buzău", ne-a declarat cercetătorul Floarea Burnichi, autoarea noului hibrid de tomată. Potrivit specialiştilor, la o tomată tip cireaşă, distribuţia apei se face altfel decât în cazul roşiilor obişnuite. "Leguma foarte mică primeşte o cantitate mai mare din apa extrasă de plantă din sol, deoarece pe tulpină nu cresc foarte multe frunze care să consume tot aportul de umiditate din plantă", ne-a explicat cercetătoarea Floarea Burnichi.

"Vom înregistra noua plantă la OSIM"

"Luna aceasta, roşia Capriciu este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Încercarea şi Testarea Soiurilor, pentru a fi introdusă în catalogul soiurilor din Uniunea Europeană. De asemenea, vom înregistra noua plantă la OSIM, ca să avem toate drepturile legale asupra ei", ne-a declarat Florica Gheorghe, consultant ştiinţific în cadrul Staţiunii Experimentale Buzău. Cercetătorii buzoieni spun că, de anul viitor, vor scoate la vânzare primele seminţe pentru roşia pitică. Autorii hibridului sunt optimişti şi cred că legumicultorii vor începe să planteze chiar din 2008 tomata cireaşă.

Producătorii au păreri împărţite

"Nu cred că o să aibă un mare succes, pentru că uitaţi, avem şi noi roşii mici, că atât au crescut în grădină, însă lumea se fereşte de ele la Buzău. La Bucureşti am auzit că se caută astea mici", ne-a declarat un producător aflat în Piaţa Centrală a Buzăului.

Mai optimistă s-a declarat Mihaela Mirea, agricultor din Mărăcineni: "Dacă apar pe piaţă la preţuri asemănătoare cu roşiile mari, atunci cred că se vor vinde. Trebuie testată mai întâi piaţa şi apoi ne vom decide dacă începem să plantăm roşiile astea mici", ne-a spus femeia.

Un alt producător de legume prezent ieri cu tomate în Piaţa Centrală a oraşului a părut de-a dreptul încântat de "noua invenţie": "Dacă sunt rezistente la secetă, o să ne gândim serios să trecem la soiul nou. Important este ca cel care l-a creat să ne informeze foarte bine despre condiţiile de creştere, să nu ne trezim cu ele arse în solarii sau cine ştie ce efecte să aibă", ne-a spus bărbatul.

Vedeţi că mediul înconjurător este într-o continuă transformare, iar plantele sunt afectate de caniculă. Tomata tip cireaşă s-a adaptat deja
Floarea Burnichi,
cercetător, autoarea noului hibrid de tomată

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite