Se anunţă secetă până în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitaţiile vor fi acceptabile doar în nord şi în vest, iar în rest vremea va fi caldă şi uscată Într-un interviu acordat televiziunii "3 SAT" din Austria, directorul

Precipitaţiile vor fi acceptabile doar în nord şi în vest, iar în rest vremea va fi caldă şi uscată

Într-un interviu acordat televiziunii "3 SAT" din Austria, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, atenţionează asupra faptului că România va traversa o perioadă de secetă care ar putea dura până în luna noiembrie. Precipitaţiile prognozate pentru lunile august, septembrie şi octombrie sunt cu mult sub norma climatologică valabilă pentru această perioadă. Deficitul de apă va afecta mai cu seamă zonele de sud şi sud-est ale României, deja afectate de secetă.

vest ale ţării, în următoarele două zile, canicula va scădea în intensitate, iar indicele de confort termic (temperatură-umezeală) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra valori maxime de 26 şi 27 grade Celsius în Maramureş şi nordul Crişanei şi 38-39 de grade Celsius în sudul Câmpiei Române. Seara şi noaptea vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie în Maramureş, Crişana, Transilvania, Banat, nordul Moldovei, la munte şi pe spaţii mai restrânse în Oltenia şi Muntenia.

Cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul, centrul şi nordul ţării, unde instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. În zona de munte, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metrul pătrat. Şi la Bucureşti, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când temperatura maximă va fi în jur de 38 de grade Celsius, iar indicele de temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unităţi.

Ploi puţine

"Va fi o perioadă grea. Cu toţii avem de suferit, dar nu vom ajunge la situaţia din 1946", ne-a declarat directorul ANM, Ion Sandu. Potrivit oficialului ANM, precipitaţiile care vor cădea până în luna noiembrie nu vor putea să sature pământul pârjolit de canicula din acest an. Astfel că, în sudul, sud-estul şi estul ţării, unde seceta şi-a pus amprenta, cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi între 10 şi 40 de litri pe metru pătrat. Insuficient, am putea spune, având în vedere că norma climatologică pentru această lună este de 64 de litri pe metrul pătrat. În nordul şi nord-estul ţării, cantităţile de apă ce vor cădea în luna august vor fi între 10 şi 60 de litri pe metrul pătrat, ceva mai mici decât normele climatologice. Mai bine va fi în luna septembrie. În acestă lună, ne aşteptăm la precipitaţii apropiate de normă (45 de litri ) în partea de nord şi în cea de vest a ţării.

Iarna va fi blândă, fără zăpadă

În interviul citat, directorul ANM a precizat că "vom avea şi o iarnă destul de blândă". În luna decembrie, temperaturile se vor situa între 0 şi 6 grade, şi numai izolat vor fi -2 grade Celsius, în funcţie de zone. Nici anul acesta nu vom avea zăpadă. "N-o să fie zăpadă, pentru că temperaturile vor fi mai ridicate cu două grade faţă de normele climatologice ale fiecărei luni. Nu cred că o să fie iarnă timpurie".

În ianuarie 2008, va fi chiar mai bine decât în decembrie, pentru că precipitaţiile vor fi apropiate de normele climatologice în toată ţara, adică între 40 şi 80 de litri pe metrul pătrat. Pe scurt, ne aşteaptă o toamnă secetoasă şi o iarnă caldă, dar ploioasă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite