2008 se anunţă generos în minivacanţe pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul Nou poate fi unul foarte bogat în "libere", dacă Executivul va decide să declare nelucrătoare zilele de 29, 30 aprilie, 2 mai, 29, 30 şi 31 decembrie, aşa cum s-a întâmplat în 2003.

Anul Nou poate fi unul foarte bogat în "libere", dacă Executivul va decide să declare nelucrătoare zilele de 29, 30 aprilie, 2 mai, 29, 30 şi 31 decembrie, aşa cum s-a întâmplat în 2003.

Cei doi ani sunt aproape identici ca structură: în 2008, Paştele va fi sărbătorit pe 27 aprilie, într-o duminică, iar Crăciunul "va cădea" într-o joi, la fel ca în 2003. Ca şi acum cinci ani, românii ar putea beneficia de nişte "maxivacanţe" de sărbători, iar o eventuală decizie în acest sens a guvernului va fi susţinută de sindicate.

Românii ar putea avea, în 2008, la fel de multe zile libere ca şi în 2003, când, datorită "aşezării" în calendar a diferitelor sărbători, au fost declarate nelucrătoare încă şase zile, pe lângă cele reglementate prin lege. Unde mai pui că anul care vine e an electoral, aşa cum subliniază şi Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa: "Cred că se vor da aceste zile libere, ca şi în 2003, pentru că 2008 este şi an electoral. Ar fi ideal să se facă o <> complexă, atunci când sărbătorile sunt apropiate. Aceasta este, oricum, o practică europeană".

9 zile libere de Paşte şi 1 Mai?

În 2008, Paştele se va sărbători pe 27 aprilie, într-o zi de duminică. A doua zi de Paşte, 28 aprilie - luni, va fi şi ea liberă. Ziua de 1 Mai pică joi şi este, se înţelege, liberă. În perioada cu pricina, românii ar trebui să muncească pe 29 aprilie (marţi), pe 30 aprilie (miercuri) şi pe 2 mai (vineri), înainte de a profita apoi de zilele de weekend. În 2003, când situaţia a fost exact la fel, Executivul a decis să declare libere şi cele trei zile de mai sus, încropind o vacanţă de nouă zile libere consecutive, între 26 aprilie şi 4 mai.

Minivacanţă de 3 zile de Ziua Naţională

Dacă deocamdată nu avem certitudini cât priveşte această vacanţă de Paşte şi de 1 Mai, putem fi siguri, în schimb, că vom avea trei zile libere consecutive în preajma Zilei Naţionale, numai bune pentru o ieşire la munte: 29 noiembrie (sâmbătă), 30 noiembrie (duminică) şi 1 decembrie (luni).

11 zile libere consecutive?

Ne-am putea bucura de o vacanţă prelungită şi în preajma sărbătorilor de iarnă de anul viitor, dacă guvernanţii vor decide să ia exemplul predecesorilor lor din 2003. Trei zile dintre Crăciun şi Revelion au fost declarate atunci libere prin hotărâre de guvern (luni - 29 decembrie, marţi - 30 decembrie şi miercuri - 31 decembrie), astfel că românii au avut o vacanţă de... 11 zile, între 25 decembrie şi 4 ianuarie, pentru că au fost şi două weekenduri la mijloc.

Sindicatele se declară "pentru"

"Dacă va exista această iniţiativă din partea guvernului, ea va fi susţinută de cei pe care îi reprezentăm", a declarat, pentru "Adevărul", Marius Petcu, preşedintele CNSLR - Frăţia. "La noi, există încă o astfel de frustrare, vizavi de faptul că salariaţii din celelalte ţări ale Uniunii Europene au mai multe zile de concediu decât românii. Şi dacă, în ceea ce priveşte concediul, nu prea avem ce face, aş zice că aceste zile libere vin ca o completare fericită.

Oricum, la momentul respectiv vom face şi noi o solicitare în acest sens şi vom exercita chiar nişte presiuni. Eu cred că românii merită să primească bonusul acesta. Iar precedentul din 2003 poate să fie un argument în plus pentru acordarea acestor zile libere". Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa, a nuanţat puţin chestiunea: "Ţinând cont că este an electoral, eu zic că ar putea să fie astfel de <> , la nivelul bugetarilor, iar zilele declarate libere să fie recuperate.

Luna mai s-ar putea sa fie lună de campanie electorală şi ar putea fi acordate aceste zile libere din preajma Paştelui, cu-atât mai mult cu cât ar putea profita de ele şi parlamentarii, ca să aibă timp de campanie. În general, noi suntem adepţii acestor <> , alcătuite din mai multe zile libere. În primul rând că e vorba de o minivacanţă, dar se evită, în acest mod, şi posibilitatea apariţiei unor accidente de muncă. Sunt sărbători tradiţionale, n-am vrea ca oamenii să vină la muncă sub influenţa alcoolului, să zicem...".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite