2008 va fi anul privatizărilor în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spune că, fără un program coerent de investiţii, termocentralele riscă să fie închise până în anul 2010 Intrarea reactorului 2

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spune că, fără un program coerent de investiţii, termocentralele riscă să fie închise până în anul 2010

Intrarea reactorului 2 de la Cernavodă în funcţiune va scoate din circuit Termoelectrica, dacă nu vor fi făcute rapid investiţii în această companie. Într-o situaţie la fel de proastă în ceea ce priveşte modernizările se află şi CET-urile locale, a declarat, pentru "Adevărul", ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Restructurarea şi eficientizarea nu se pot face fără aport de capital privat, de aceea 2008 va fi anul privatizărilor în domeniul termoenergetic, potrivit ministrului.

"Dacă 2007 a fost anul energiei din punctul de vedere al elaborării strategiei, 2008 trebuie să fie anul energiei din punctul de vedere al privatizărilor şi al modernizărilor, fără de care putem fi obligaţi să închidem unele unităţi până în 2010-2012. Deci 2008 trebuie să fie anul privatizării în domeniul termoenergetic", a afirmat Varujan Vosganian.

Mai multă energie ieftină de la Cernavodă

Cei mai interesanţi producători pentru investitorii străini sunt, evident, complexurile energetice din bazinul Olteniei. "Din cele trei complexuri, vom păstra unul pentru viitoarea companie energetică naţională, iar două vor fi probabil incluse pe lista de privatizare, Craiova şi unul din celelalte două, Turceni şi Rovinari", a spus oficialul MEF.

În ceea ce priveşte Termoelectrica, obiectivul Ministerului Finanţelor este privatizarea de urgenţă a câtorva unităţi, respectiv Brăila, Doiceşti şi Borzeşti. În cazul acestora, metoda aleasă este înfiinţarea unor companii mixte, în care Termoelectrica contribuie cu activele existente, iar investitorii străini, care vor deţine participaţia majoritară, cu bani.

"Am făcut o analiză cu privire la sistemul energetic, în urma punerii în funcţiune a unităţii 2. Aducând energie mai ieftină în sistem, practic scoate în afara pieţei Termoelectrica, ceea ce înseamnă că trebuie rapid restructurată. Şi restructurarea se face într-un singur fel, printr-o componentă privată", a explicat Vosganian. Potrivit acestuia, câtă vreme Mintia şi Paroşeni sunt legate încă de zăcămintele de huilă de la Petroşani, nu este deocamdată avută în vedere privatizarea lor, iminentă fiind însă la Doiceşti şi Borzeşti.

Ministrul a adăugat că la Brăila procedurile sunt avansate, astfel încât unitatea va intra rapid într-un circuit de modernizare. În ceea ce priveşte CET-urile, ministrul finanţelor a spus că a numit o comisie care până la sfârşitul anului îi va prezenta strategia privind cogenerarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite