Azi, antrenament pentru "particula lui Dumnezeu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare accelerator de particule construit vreodată în lume a fost pus în funcţiune la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Oamenii de ştiinţă din 32 de ţări au emoţii pentru

Cel mai mare accelerator de particule construit vreodată în lume a fost pus în funcţiune la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Oamenii de ştiinţă din 32 de ţări au emoţii pentru reuşita celui mai mare experiment din istorie prin care vor să reconstituie Big Bangul.

Primele testări ale acceleratorului gigantic (Large Hadron Collider) au avut loc timp de două săptămâni, în luna august, când protonii au fost introduşi numai într-o parte a acceleratorului-gigant.

Astăzi însă, protonii vor circula în întregul aparat, iar cercetătorii vor vedea cum se comportă aceştia într-un mediu asistat.

"Vrem să testăm dacă aparatul funcţionează ca un tot unitar, iar astăzi vom vedea cum se comportă particulele în întregul aparat. După aceasta, mai avem mult de lucru până când experimentul va începe", susţine profesorul american James Pilcher, unul dintre membrii echipei americane care participă la experiment, citat de "Science Daily".

Românii explică rolul lor în experiment

Reconstituirea Big Bangului e cu atât mai importantă cu cât oamenii de ştiinţă se vor lămuri asupra modului cum din particula "Higgs Boson", intitulată şi "particula lui Dumnezeu", s-a format tot Universul, în urmă cu miliarde de ani. De asemenea, cu acest prilej ei vor analiza noţiuni până acum necunoscute precum "antimaterie", "găuri negre".

Românii care participă la experiment vor explica astăzi, în cadrul conferinţei Naţionale de Fizică, care începe pe platforma de fizică atomică Măgurele, care e rolul lor în tot acest proiect. În total, numărul românilor cuprinşi în proiect este de aproximativ 60. Ei vor lucra la trei dintre cele patru experimente: ALICE, ATLAS şi LHCb. Dar astăzi nu vor face practic nimic.

Reporterii "Adevărul" au stat ieri de vorbă cu câţiva dintre fizicienii care participă la experimentul Big Bangului. Aceştia lucrau încă la realizarea detectoarelor de particule care vor fi folosite la Geneva.

Detector realizat de un fizician român

Unul dintre specialiştii români e Daniel Bartoş (foto), 60 de ani, care lucrează de 36 de ani pe platforma de la Măgurele. Acesta spune că, în laboratorul de lângă Bucureşti, fizicienii români testează capacitatea detectoarelor de a separa cu o precizie cât mai bună două energii diferite.

Daniel Bartoş este cercetătorul care a brevetat înainte de Revoluţie aparatul pentru detectarea radioactivităţii din aer. "L-am folosit pentru testarea radioactivităţii provenite de la Cernobâl. Noi ştiam de atunci că efectul maxim al radiaţiilor apare peste 20 de ani. Dar nivelul ionilor radioactivi era de 1.000 de ori mai mare decât limita admisă", povesteşte cercetătorul.

Colega lui, Mariana Petriş, 41 de ani, e doctor în fizică şi specialistă în ioni grei şi lucrează încă de la început în proiectul pentru reconstituirea Big Bangului, la realizarea detectoarelor.

"M-am implicat încă de la început în proiect pentru că mi s-a părut destul de interesant. În 1999, când a început, era ceva nou", spune cercetătoarea Petriş.

Partidul Conservator a organizat ieri un protest în Bucureşti, cerând Comisiei Europene să stopeze experimentul.

Citişi şi:

Experimentul LHC: Primul test, finalizat cu succes

Capete cu găuri negre

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite