La 74 de ani îşi riscă viaţa în şa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe caniculă, moş Bebe Tutunaru pleacă în al 20-lea tur ciclist al României Severineanul Bebe Tutunaru are 74 de ani şi face turul ciclist al ţării anual, încă de pe vremea

Pe caniculă, moş Bebe Tutunaru pleacă în al 20-lea tur ciclist al României

Severineanul Bebe Tutunaru are 74 de ani şi face turul ciclist al ţării anual, încă de pe vremea comuniştilor. Temerarul biciclist nu se teme de caniculă, chiar dacă este cardiac, are probleme renale şi îl dor picioarele, aşa că peste câteva zile este hotărât să înconjoare România în şa pentru a 20-a oară.

Moş Bebe Tutunaru, severineanul care în fiecare vară pleacă în turul ciclist al României, nu se lasă nici de această dată, chiar dacă este grav bolnav şi va fi nevoit să înfrunte canicula ucigătoare. Septuagenarul care ar putea cădea secerat din şa pe traseul anevoios recunoaşte că îi va fi foarte dificil, însă are ambiţia să facă turul ţării pentru a 20-a oară.

,,Ăsta îl mai fac, şi gata. Voi pleca peste două-trei zile. Am probleme cu inima şi cu rinichii, mă dor picioarele şi nu mă simt bine deloc. Ştiu că e cald, dar o să iau medicamentele cu mine. O să-mi pun apă în cap pe la fântâni şi o să fac pauze când obosesc. De înoptat voi înopta cu ajutorul poliţiei şi al primarilor, în cea mai apropiată localitate!", ne-a declarat moş Bebe.

Ciclistul ne-a spus însă că pleacă la drum supărat pe autorităţile locale şi judeţene, deoarece în ultimul timp nu-l mai sprijină moral şi financiar aproape deloc.

"Stau pe la primărie şi nu mă bagă nimeni în seamă, de parcă aş fi altul străin. Nu m-au ajutat nici măcar cu o vorbă bună. Nici măcar în caietul ăsta gros de amintiri nu mi-au scris cuvinte de încurajare, dar să-mi dea bani. Mai mult mă ajută primarii din ţară pe unde trec.

Îmi oferă cazare, masă, se poartă frumos cu mine. Nu-i nimic, eu merg mai departe!", ne-a mai spus bătrânul aproape plângând. Traseul pe care crede că îl va parcurge în aproximativ două luni de zile este Severin - Strehaia - Filiaşi - Craiova - Giurgiu - Bucureşti - Constanţa - Galaţi - Vaslui - Iaşi - Sighetu Marmaţiei - Baia Mare - Cluj-Napoca - Tg. Mureş - Braşov - Orăştie - Tg. Jiu - Baia de Aramă. Din 1984 încoace, cu excepţia a trei ani de zile, moş Bebe Tutunaru a înfruntat drumurile anevoioase, ploile torenţiale şi căldurile ucigătoare.
De la apelativul "tovarăşul Tutunaru", din anii ceauşeşti, jurnalul de călătorie al olteanului a evoluat la "domnul Tutunaru" şi apoi la "nea Bebe".

Bătrânul a trecut printr-o mulţime de peripeţii de-a lungul vremii. A căzut într-o groapă cu pietre la Constanţa, a trecut pe lângă o haită de lupi în zona Braşovului, iar în Moldova, când a fost cu inundaţiile, a văzut iadul pe pământ. ,,La viaţa mea am făcut box aproape 20 de ani şi ştiu să mă apăr de hoţi. Doar odată mi-aduc aminte că s-au luat doi inşi cu căruţa după mine să mă jefuiască, dar am pedalat repede şi am intrat într-un sat", a încheiat povestea Bebe Tutunaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite