De 16 ani primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Răducan a fost ales primar de către oamenii din comuna Şişeşti, judeţul Mehedinţi, la toate alegerile de după 1989. Marian Răducan, primarul din comuna mehedinţeană Şişeşti, a

Marian Răducan a fost ales primar de către oamenii din comuna Şişeşti, judeţul Mehedinţi, la toate alegerile de după 1989.

Marian Răducan, primarul din comuna mehedinţeană Şişeşti, a fost ales pe bandă rulantă la toate alegerile locale organizate după decembrie 1989. La alegerile din 2004 a obţinut 87% din sufragii şi e sigur că şi anul acesta va câştiga fotoliul de primar cu acelaşi număr de voturi. Comunitatea locală spune că edilul-şef a rezistat 16 ani în fruntea comunei pentru că este cunoscut de toată lumea şi a găsit mereu timp să stea de vorbă cu sătenii.

Revoluţia din decembrie `89 l-a prins pe Marian Răducan în funcţia de contabil-şef la CAP Şişeşti, iar la alegerile locale din 1992 a candidat din ambiţie. "Primarul de atunci, Aurel Tudor, nu a vrut să-i facă mutaţie unui băiat care dorea să candideze împotriva lui. M-am enervat şi am hotărât să candidez eu, ca independent. Pe 23 februarie 1992 am ieşit primar. Mâine (azi - n.r.) se fac 16 ani, ce repede a trecut!", spune Răducan. Astfel, a ajuns primar la vârsta de doar 25 de ani. De atunci, nimeni nu a putut să-l doboare.


A câştigat prietenia alegătorilor


La 42 de ani candidează pentru al cincilea mandat. "Trebuie să-i spui omului corect şi deschis când are dreptate şi când nu. Apoi trebuie să te ţii de promisiuni. Când venea cineva cu o reclamaţie, o scriam în prezenţa lui şi o trimiteam către Prefectură ori Consiliul Judeţean. Când îi venea răspunsul şi vedea că eu am dreptate, câştigam un prieten", povesteşte primarul Marian Răducan.


Locuitorii comunei spun aproape la unison că primarul Răducan va câştiga încă un mandat şi că, dacă "nu se va schimba", poate ieşi lejer la pensie din fotoliul de primar. "Îl voi vota din nou, pentru că e băiat cumsecade, gospodar şi are calităţi de conducător. Apoi îl cunosc foarte bine, pentru că mi-a fost elev. Tot pe el îl alege lumea", consideră Constanţa Ebeticu, cadru didactic pensionar. Totuşi, sunt şi voci care nu îl ridică în slăvi pe actualul edil-şef. "Mie nu mi-a făcut nici rău, nici bine. Dar nici altul mai bun nu se găseşte", spune o altă localnică, Vergina Burduşin.


Reţeta succesului


N-a majorat taxele, ci s-a descurcat prin tot felul de "mutări", ca să strângă bani la bugetul local. Astfel, primarul Răducan se descurcă la Şişeşti cu doar opt funcţionari publici, nu cu 20, cum prevede organigrama. La fel, consilierii locali primesc doar 50% din indemnizaţii, participând doar la şedinţa de consiliu, iar sătenii au acceptat să plătească 25 de lei pe an pentru a sprijini diverse proiecte necesare pentru comună. Aşa au construit o biserică, au reabilitat Liceul "Georghe Ionescu Şişeşti" şi au introdus iluminatul public în toate satele comunei.


O altă realizare cu care primarul din Şişeşti se mândreşte este faptul că a creat locuri de muncă. În 2001 a înfiinţat Serviciul Public de Gospodărire Comunală, unde sunt angajaţi 180 de săteni. Iar printr-un parteneriat cu AJOFM Mehedinţi, peste 140 de oameni lucrează în construcţii din aprilie până în decembrie. Primăria suportă 30% din salarii plus viramentele către bugetul de stat. "Am făcut multe care se văd cu ochiul liber. Îmi place foarte mult aici şi nu voi pleca niciodată la oraş", conchide primarul Marian Răducan.

Citiţi luni, 25 februarie: Florin Farcaşiu

Primarul comunei Târnova, Florin Farcaşiu (foto), este cel mai longeviv edil din judeţul Arad. El şi-a început cariera în administraţia publică la doar 24 de ani. Din data de 10 ianuarie 1990, Florin Farcaşiu nu a mai părăsit fotoliul de primar, iar în prezent se pregăteşte să candideze pentru încă un mandat. "L-am votat pentru că ne respectă şi ne explică de ce nu se poate face un anumit lucru", spun localnicii din Târnova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite