La 77 de ani, predă lecţii gratuite de ecologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pensionară din Jakarta a reuşit să mobilizeze mii de indonezieni în folosul naturii. Harini Bambang Wahono, o indoneziancă în vârstă de 77 ani, îi învaţă pe locuitorii din Jakarta

O pensionară din Jakarta a reuşit să mobilizeze mii de indonezieni în folosul naturii.

Harini Bambang Wahono, o indoneziancă în vârstă de 77 ani, îi învaţă pe locuitorii din Jakarta regulile elementare ale ecologiei. Capitala Indoneziei e unul dintre cele mai poluate oraşe din lume, mai ales din cauza aglomeraţiei urbane. Ultimele spaţii verzi au fost sacrificate în favoarea construcţiei de centre comerciale şi autostrăzi, iar grija pentru protejarea mediului nu există nici măcar ca noţiune.

În anumite cartiere, mai mult de 80 la sută din locuitori aruncă deşeurile direct în apă, ceea ce agravează posibilitatea producerii de inundaţii, prin crearea unor baraje artificiale în locurile înguste. Harini Bambang Wahono consideră că oamenii trebuie să fir învăţaţi să respecte mediul.

\Ideea de a organiza cursuri i-a venit în 1980, când Bambang s-a instalat în cartierul Banjarsari, împreună cu soţul său, care a fost numit şef al districtului. Femeia începe să se implice în educaţia oamenilor din vecinătate. "Mi-am spus: de ce să nu schimb cartierul nostru în ceea ce am visat de când eram copil?

Un cartier curat, invadat de vegetaţie. Aşa a început totul", povesteşte ea. Şi-a început lecţiile gratuite cu predarea unor noţiuni simple, de scris şi citit. Multe femei din Jakarta sunt analfabete. Apoi, puţin câte puţin, le-a învăţat să trieze deşeurile şi să recicleze anumite materiale. Tatăl său a fost ofiţer agricol în perioada colonială olandeză. El a învăţat-o importanţa traiului în armonie cu natura.

În 1996, eforturile sale au fost recunoscute de UNESCO, care a acreditat-o în vederea susţinerii de cursuri de ecologie. Jan Steffen, un responsabil al organizaţiei, estimează că Harini Bambang Wahono a ţinut de atunci până astăzi mai bine de o mie de sesiuni, primind vizitatori din 33 de provincii indoneziene şi 10 ţări vecine. (Ioana Bogdan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite