11 ani, 5 luni şi o zi -diferenţa "de aur" dintre soţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

V-aţi imaginat vreodată că poate exista o unitate de măsură a fericirii unui cuplu? Nici noi, însă neobosiţii cercetători au inventat-o, au denumit-o copulo şi, în plus, au mai descoperit

V-aţi imaginat vreodată că poate exista o unitate de măsură a fericirii unui cuplu? Nici noi, însă neobosiţii cercetători au inventat-o, au denumit-o copulo şi, în plus, au mai descoperit că pentru o căsnicie fericită e nevoie de o diferenţă de vârstă între parteneri.

Dragostea n-are vârstă, spune o vorbă din bătrâni, iar unde e dragoste, nu mai contează nici măcar diferenţa de vârstă. Când o femeie matură ca Demi Moore ţine pe lângă casă un Adonis precum Aston Kutcher sau Irinel Columbeanu se bucură ghiduş de mângâierile tandre ale Monicăi toată lumea se întreabă cum rezistă astfel de cupluri. Cu toate că majoritatea oamenilor au senzaţia că între parteneri n-ar trebui să existe o diferenţă prea mare de vârstă, realitatea pare să contrazică părerea generală.


Unsprezece ani, cinci luni şi o zi este diferenţa optimă de vârstă dintre un bărbat şi consoarta sa, au stabilit specialiştii de la Universitatea Amparh, în urma unui studiu publicat de revista "Science of America" (www.scientistsofamerica.com).

Cifra poate fi uşor şocantă pentru cei care cred încă în romantism, însă este rezultatul unui studiu extins pe o durată de patru ani şi care a inclus nu mai puţin de 3.000 de cupluri. Această diferenţă de vârstă este în cele din urmă o probă că la echilibru se ajunge prin dezechilibru, spun psihologii.

Pe de altă parte, nici reprezentantele curentului feminist din Europa nu sunt prea afectate de aceste rezultate, mai ales dacă acestea sunt interpretate în ambele sensuri. Cu alte cuvinte, dacă nu contează identitatea sexuală a celui mai vârstnic membru al cuplului. Specialiştii au stabilit cu exactitate şi cifrele în cele două cazuri: 11 ani, cinci luni şi o zi - în cazul în care bărbatul este mai în vârstă - şi 11 ani, două luni şi 10 zile dacă femeia este mai vârstnică.


Evaluare după criterii bine stabilite


Deşi pare oarecum superficial, pentru a ajunge la această cifră oamenii de ştiinţă au analizat o multitudine de variabile ale relaţiei dintr-o căsnicie. Spre exemplu au fost analizate percepţia fericirii conjugale de către fiecare partener în parte şi de cei apropiaţi cuplului. Apoi, frustrările şi satisfacţiile personale exprimate de fiecare partener referitoare la relaţia în care sunt implicaţi.

Au fost apoi "cântărite" încrederea reciprocă, capacitatea de a ocroti libertatea individuală şi activităţile comune ale fiecăruia. Pe de altă parte, a fost chestionat fiecare cuplu în parte asupra viziunii pe care o are asupra viitorului relaţiei, cunoaşterea pasiunilor şi biografiei partenerului.

Nu în ultimul rând au fost analizaţi şi parametri obiectivi, cum ar fi prosperitatea economică a cuplului, dar şi rezultatele şcolare ale copiilor. Indicele rezultat din coroborarea tuturor acestor date a fost denumit copulo (CPL) şi este o scară logaritmică potenţial infinită.


Spre exemplu, un cuplu de "calitate" medie are un indice evaluat la 100 CPL. Un cuplu mediocru are un indice de 60 CPL, iar un cuplu de invidiat ajunge la un indice de 120 CPL. În urma măsurătorilor, "recordul" a fost stabilit de un cuplu în care bărbatul avea exact cu 11 ani, cinci luni şi o zi mai mult decât soţia sa.

Echipa care a realizat studiul a constatat că perechile care aveau diferenţe de vârstă apropiate de perechea cu rezultate maxime aveau scorurile cele mai bune. 45% din cei cu diferenţe apropiate de "diferenţa de aur" aveau scoruri de peste 112 CPL, iar 15%, peste 125 CPL. De altfel, cele mai bune performanţe s-au remarcat în intervalul 10-12 ani.


Dincolo de cifre, rămâne întrebarea de ce este necesară această diferenţă de vârstă între parteneri pentru ca un cuplu să fie fericit. Posibilă problemă de tinereţe pentru unul şi de înţelepciune pentru celălalt. Sau poate faptul că cei doi nu sunt confruntaţi în acelaşi timp cu acelaşi tip de probleme, explică psihologii. Căutarea unei femei mai tinere este pentru bărbaţi o încercare de a-şi nega vârsta, explică psihologii.

Parship, unul dintre cele mai mari site-uri de anunţuri matrimoniale din Europa, a efectuat un studiu care a cuprins două milioane de subiecţi de pe întregul continent, din ţări precum Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Italia, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Benelux.

"În Europa, bărbaţii cu vârste de peste 40 de ani caută femei cu şapte ani mai tinere decât ei", dezvăluie Sabrina Phillipe, psiholog din cadrul Parship. În schimb, potrivit datelor studiului, femeile caută un partener de aceeaşi vârstă. Pentru a pune de acord dorinţe atât de diferite este nevoie în cele din urmă de găsirea unei căi de mijloc între cele două sexe.
"Tocmai de aceea, îi încurajez pe cei care îşi caută un partener să-şi extindă aria căutărilor, să nu mai fie atât de conservatori în privinţa diferenţei de vârstă. La urma urmei, aceasta nici nu contează. Mai degrabă trebuie păstrat spiritul tineresc, ludic, decât o numărătoare înfrigurată a anilor care ne despart de partener",
explică Sabrina Phillipe.

În Europa, bărbaţii cu vârste de peste 40 de ani caută femei cu şapte ani mai tinere decât ei" Sabrina Phillipe, psiholog

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite