La 70 de ani, învaţă alfabetul în penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Lazăr este elev de clasa întâi, la vârsta senectuţii Un proverb românesc vechi de când lumea spune că "dacă ai carte, ai parte". De ceva vreme, şi deţinuţii încarceraţi

Gheorghe Lazăr este elev de clasa întâi, la vârsta senectuţii

Un proverb românesc vechi de când lumea spune că "dacă ai carte, ai parte". De ceva vreme, şi deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani par să fi înţeles ce vor să zică aceste cuvinte. Aşa că vor cu toţii să devină măcar învăţaţi, dacă înţelepţi nu au reuşit să ajungă. Şi cum zilele la puşcărie trec greu, iar la muncă nu mai este rentabil să ieşi, deţinuţii s-au pus cu burta pe carte.

Criminali, violatori, tâlhari ori hoţi mărunţi, 86 de deţinuţi au lăsat mândria şi zarurile la o parte şi s-au înscris la şcoală. Acum sunt elevi în clasele primare. Nici vârsta, nici reputaţia de duri obţinută printre colegii de celulă nu au fost un impediment pentru ei. Au strâns din dinţi, şi-au acoperit tatuajele şi s-au aşezat cuminţi în bănci.

Ba chiar au învăţat repede să fie elevi disciplinaţi, să ridice două degete şi să spună "prezent".
Cu toate s-ar putea obişnui deţinuţii elevi din PMS Botoşani, mai ales că miza este mare: 30% din salariul minim pe economie lunar şi o lună tăiată din pedeapsă pentru fiecare an absolvit. Şi unde mai pui că rechizitele şi manualele sunt gratuite, iar uniforma nu este obligatorie.

Învăţător la o clasă de boboci de vârsta a treia

Ioan Dascălu are 52 de ani şi este unul dintre învăţătorii repartizaţi de ISJ să predea "bobocilor" din puşcărie. Învăţătorul cu nume parcă predestinat, de la care mai aflăm că locuieşte şi pe Aleea Şcolii, pare uşor stresat de imaginea "clasei".

Deţinuţi cu state vechi în puşcărie, priviri dure şi tatuaje la vedere îl urmăresc la fiecare pas. Predă la o clasă cu 15 elevi cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, care abia acum descoperă tainele alfabetului. Îi priveşte cu răbdare, transpiră uşor şi li se adresează zâmbind, forţat ce-i drept, cu "dragi copii". Deţinuţii râd zgomotos şi fac semne doar de ei ştiute, iar profesorul roşeşte.

Se scuză emoţionat în faţa clasei că nu are "experienţă după gratii". Deţinuţii par să-l înţeleagă, mai ales că se cunosc cu toţii de ani buni, iar pe învăţător chiar nu l-au zărit vreodată printre ei. O clipă ar fi vrut să explice înţelesul celor spuse, dar renunţă, pentru că citirea catalogului pare mai importantă. Pleşca Ştefan, Lazăr Ghorghe... , citeşte dascălul nedezlipindu-şi ochii de pe foaia ce ţine loc de catalog "până când inspectoratul va termina tipărirea".

Din sală, voci roase, dogite de ţigări şi rachiu răspund ferm: "Prezent!". Încurajat de disciplina elevilor săi mai în etate ca el cu vreo 20 de ani, învăţătorul trece cu vederea lipsa a şase elevi şi uită de absenţe. O scurtă incursiune în istoria abecedarului şi prezentarea avantanjelor pe care ţi le oferă cartea provoacă rumoare printre "bobocii", care îşi pierd deja răbdarea. Glumesc unii pe seama altora şi ne spun zâmbind că şi-au ales deja şeful clasei.

Il capo di tutti capi

E de ajuns o privire scurtă printre feţele înăsprite din clasă ca să îţi dai seama cine e şeful. Poartă cămaşă aurită pe la guler, un lanţ mare de tinichea la gât, de care e legată o cruce, şi un dinte mare de aur în gură. E Gheorghe Lazăr, unul dintre cei mai vechi şi mai respectaţi deţinuţi din PMS Botoşani.

Respectul i l-a impus dosarul stufos în baza căruia a fost şi condamnat acum şapte ani pentru crimă. "Am vrut să mă răzbun pe tovarăşul meu. Şi am băgat cuţitul în el", spune cu o umbră de regret în glas moş Gheorghe. A primit o condamnare de 20 de ani pentru omor calificat şi mai are de stat măcar patru ani dacă nu "intră la comisie".

În cei şapte ani de când stă "la mititica", a avut timp să se gândească la toate şi să afle că există în lume o carte de căpătâi numită "Biblie". Crede că citind-o se va mântui şi s-a gândit că primul pas spre Dumnezeu ar fi alfabetul. Aşa că s-a înscris în clasa I şi vrea ca până la liberare să înveţe să scrie şi să citească.

Câteva litere tot ştie să le scrie. L-a învăţat unul dintre cei 25 de nepoţi şi strănepoţi, când era în libertate. A, L, Z, Ă, R.... Sunt câteva dintre ele. Ştie că ele ar putea să îl ajute să îşi scrie numele, dar încă nu a învăţat ordinea lor. "Vreau să învăţ să îmi scriu măcar numele şi să citesc Biblia. Poate m-o ierta Dumnezeu pentru păcatele mele", spune ruşinat nea Gheorghe numai la gândul că strănepoţii lui acuşi termină şcoala. Cu un creion primit de "la cadre" bătrânul boboc încearcă să îşi scrijelească numele.

Povesteşte cum a ajuns în puşcărie şi silabiseşte literele. Pare emoţionat din cale-afară atunci când învăţătorul îi rosteşte numele şi îl invită la tablă. Nu vrea să se facă de râs în faţa clasei, aşa că se concentrează şi reuşeşte să scrie "Lazăr". Se întoarce victorios spre colegi şi le zâmbeşte într-un mod bizar prin care le arată încă o dată cine e şeful.

Şi acesta e abia începutul. Este sigur că va ieşi din puşcărie învăţat. "Păi un boboc adevărat are şase, şapte ani... Eu sunt un boboc de 10 ori mai mare", spune râzând bătrânul, dând din braţe şi fredonând câteva ritmuri lăutăreşti învăţate în libertate, spre deliciul asistenţei care îl acompaniază cu aplauze.

Educaţie pe bani buni, dar şi zile libere

Ca şi nea Gheorghe, elevii deţinuţi ştiu că "partea" despre care se vorbeşte în proverb e mare. Bani, zile libere şi o diplomă de absolvire pe care o vor flutura la angajare. "La fiecare an absolvit, are o lună redusă din pedeapsă, plus recomandări în faţa comisiei.

În plus, elevii noştri sunt şi remuneraţi că învaţă carte. Ei vor primi lunar 30% din salariul minim pe economie, bani cu care îşi vor putea cumpăra produse de la chioşcul unităţii", susţine inspectorul principal Liviu Piloş, responsabil cu educaţia la PMS Botoşani. Cei 86 de elevi învaţă în patru clase deschise în corpul proaspăt modernizat al puşcăriei, vor avea de parcurs materie şcolară specifică şcolilor cu regim special şi vor primi note.

Pentru lecturi suplimentare, deţinuţii au acces la fondul de carte al închisorii, vor putea lucra la computer şi vor fi pregătiţi de cadre didactice specializate ale ISJ Botoşani. Totul gratuit, doar-doar le va veni mintea la cap.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite