După 30 de ani de contribuţie, pensia privată va fi impozitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota impozitului va fi un procent stabilit de Codul Fiscal în vigoare la vremea respectivă Un participant la un fond de pensii nu va putea şti ce surpriză îi rezervă viitorul în

Cota impozitului va fi un procent stabilit de Codul Fiscal în vigoare la vremea respectivă

Un participant la un fond de pensii nu va putea şti ce surpriză îi rezervă viitorul în privinţa impozitării pensiei şi nici nu-şi poate face un calcul cu ce bani rămâne după ce i se vor retrage comisioanele de administrare şi va fi calculat randamentul contribuţiei sale. Asta pentru că legiuitorul poate decide să modifice impozitul actual de 16%.

Unele voci spun că impozitarea unei pensii este un lucru normal, pentru că şi pensia publică (pilonul I) suportă acest tratament. Doar că, la startul sistemului privat de pensii, întârziat oricum cu aproape 10 ani faţă de celelalte state europene, încrederea populaţiei ar putea fi zdruncinată de un calcul simplu care arată la câte cheltuieli este supusă contribuţia sa la pensii. Plus că, la sfârşitul perioadei de cotizare, care poate fi de minimum 15 sau 20 de ani, pensia sa va fi impozitată, lunar, cu un procent stabilit de Codul Fiscal în vigoare la vremea respectivă.

În ţările în care există sistem privat, impozitul se aplică la una dintre cele trei surse posibile: contribuţiile plătite în perioada activă, veniturile din investiţii sau cele din beneficiile încasate, alegerea fiind în funcţie de modul în care Executivul doreşte să stimuleze piaţa. În România, s-a ales impozitul pe beneficii, mai exact pe pensia privată.

Oficialii cred că statul încurajează pensiile private

"În sistemul pensiilor private din România, potrivit ambelor acte normative, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii facultative, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, impozitarea funcţionează potrivit regimului (tratament fiscal) EET: deducere la plata contribuţiilor, deducerea operaţiunilor fondului, impozitarea pensiilor", ne-a declarat Florentina Ştefănescu, director de comunicare la Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP). Acest sistem, practicat în domeniul pensiilor private, dar şi publice, în numeroase state, este considerat funcţionabil. Cu efecte de atragere în sistem a potenţialilor participanţi, deducerile sunt atractive la momentul acumulării în fonduri.

Reprezentantul CSSPP mizează pe faptul că viitoarele contribuţii la pilonul III de pensii (facultativ) sunt deductibile fiscal în limita a 200 de euro/an şi pentru angajat, şi pentru angajator.

Ştefănescu consideră că statul încurajează astfel contribuţiile şi le susţine pe parcursul contribuţiei şi le impozitează doar la sfârşit. La un calcul simplu, o contribuţie de maximum 15% din venitul brut al unui participant arată însă că cei 200 de euro deductibili nu acoperă întreaga sumă vărsată, astfel că un impozit tot se aplică.

Cum sunt taxate pensiile în prezent

Venitul lunar din pensii se stabileşte prin deducerea unei sume neimpozabile lunare de 900 lei şi a contribuţiilor obligatorii calculate, reţinute şi suportate de persoana fizică. "Prin stabilirea acestor deduceri şi a cotei de impunere de 16%, se asigură un nivel de impozitare care să nu afecteze în mod serios sumele primite de pensionari", mai spune Florentina Ştefănescu, directorul de comunicare al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Aceasta spune că, potrivit articolului 41 din Codul fiscal, dintre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit se numără şi cele din pensii. Este vorba despre sumele primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat.

Scutiri şi contribuţii, conform legii

Legea nr. 204/2006

- suma reprezentând contribuţiile este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro, într-un an fiscal, iar suma reprezentând contribuţiile unui angajator, proporţional cu cota acestuia de participare, este deductibilă, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant la sistemul de pensii, echivalentul în lei a 200 de euro, într-un an fiscal.

- la articolul 96, pensia facultativă se supune reglementărilor legale privind impozitarea pensiilor.

Legea nr. 411/2004

- la articolul 42 alineatul 3 - contribuţia la fondul de pensii se constituie şi se virează în aceleaşi condiţii cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

- la articolul 26 - că investiţiile activelor fondurilor de pensii administrate privat şi rezultatele investirii sunt scutite de impozit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite