40 de ani de Echinox

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de personalităţi culturale s-au întâlnit astăzi la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca pentru aniversarea a 40 de ani de Echinox. „Colegi de suferinţă”, aşa cum ei înşişi s-au declarat, au rememorat începuturile publicaţiei.

Profesori universitari, artişti plastici, poeţi s-au adunat astăzi pentru a sărbători 40 de ani de la apariţia primului număr a revistei Echinox, o revistă care „nu a convenit autorităţilor de la aceea vreme”. În decembrie 1968 apărea primul număr al revistei Echinox. „Era o revistă împotriva unui regim. Acolo s-a adunat un grup care nu avea interese nici politice, nici economice. Habar n-aveam că se putea face politică şi altfel. Era un grup, aşa cum am scris la apariţia primului număr, care a dorit să recontacteze cultura naţională interbelică şi cultura mondială. Totul s-a pornit de la Litere, pentru ca mai târziu să acapareze toţi studenţii”, a declarat primul redactor şef al revistei Echinox, Eugen Uricanu. Acesta a menţionat că revista Echinox a fost prima revistă din România considerată, prin faptul că a îngăduit manifeste în limbi de circulaţie universală, a fi europeană. „Totul s-a născut la cenaclul literar, pentru ca mai apoi echinoxiştii să-şi găsească susţinere la crama Metropol, în Remus Pop”, a mai spus Uricanu.

Echinox a păstrat aerul rebel

Actuala conducere a revistei este de părere că aniversarea are mai mult un „efect de imagine”. „Acest eveniment certifică faptul că revista a avut continuitate şi că va avea încă mulţi ani de acum înainte”, a explicat actualul director al revistei Echinox, Horea Poenar. Acesta a povestit că foarte mulţi directori au fost daţi afară pe motive politice. „Nu păstrau linia de partid. Şi acum ne-am păstrat aerul rebel, însă acum nu ne mai supunem nimănui”, a spus Poenar, care a explicat că după 1990 singura problemă a fost finanţarea revistei. „Şi acum abia dacă primim bani de la autorităţi. Oamenii nu sunt interesaţi de cultură”, a precizat directorul Echinox.  Potrivit acestuia de 40 de ani niciun redactor nu fost plătit vreodată. „Toată lumea a făcut muncă voluntară”, a spus Horea Poenar. 
Gruparea şi revista Echinox
Manifestările dedicate revistei Echinox se vor derula astăzi şi mâine şi cuprind expoziţii de carte, lansări, dezbateri şi expoziţii. Mâine va avea loc şi vernisajul  expoziţiei „Culorile Echinox-ului” la Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca de la ora 13.00. De asemenea, tot mâine de la ora 17.00 foştii echinoxişti vor face un „popas sentimental la cafeaua Arizona” pentru o serie de lecturi libere.

Manolescu şi Cărtărescu, printre colaboratori

Revista Echinox a format mai bine de 200 de intelectuali. Printre aceştia se numără şi jurnaliştii Emil Hurezeanu, Ion Cristoiu şi chiar rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga. De asemenea, la revista Echinox au colaborat şi  Nicolae Manolescu şi Mircea Cărtărescu. Anul acesta revista va lansa o antologie care va cuprinde toate textele publicate încă din anul 1968.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite