Cine mai angajează în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile româneşti scot încă pe bandă rulantă psihologi şi geografi pe care nu îi mai solicită nimeni. Anul acesta, peste 100.000 de studenţi vor termina o facultate de stat. Doar o mică parte dintre ei au şi o şansă de angajare, ANOFM oferind doar 624 de locuri de muncă.

Anul trecut, primul an cu un număr dublu de absolvenţi de facultate, datorită introducerii sistemului Bologna, peste 180.000 de studenţi au absolvit cu licenţă sau diplomă de masterat cursurile universităţilor de stat, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia, 116.391 de studenţi pe locurile cu taxă şi 65.503 pe cele de la buget.

Dacă se adaugă şi absolvenţii de facultăţi particulare, numărul total trece de 260.0000 de cursanţi. Anul acesta, numărul estimat al absolvenţilor de stat este mult mai mic, puţin peste 109.000.

Dar perspectivele lor de angajare nu sunt îmbucurătoare. Dacă şi-ar căuta un loc de muncă acum, ar avea la dispoziţie doar  624 de opţiuni oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM).

Inginerii sunt în continuare căutaţi

Cea mai bogată ofertă de locuri de muncă este pentru ingineri şi subingineri, adică 204 locuri de muncă. Şi domeniul medical oferă o şansă de angajare proaspăt – absolvenţilor: 80 de posturi de asistent medical generalist. Contabilii pot aplica pentru 32 de locuri şi redactorii pentru şase.

Cele mai puţine slujbe sunt oferite arhitecţilor de clădiri, trei posturi, chimiştilor le sunt repartizate doar două. Nici auditorii şi progamatorii nu sunt mai norocoşi, astfel ei au la dispoziţie câte un loc.

Mai multe şanse pentru cei cu studii medii


Numărul absolvenţiilor de liceu de zi, arte şi meserii doar din promoţia 2008 este de 220.000 de mii. Pentru aceştia ANOFM oferă 10.718 locuri de muncă.

Cele mai multe posturi sunt destinate muncitorilor din industria de textile (1561), domeniu afectat de sistemul de muncă în lohn.

Chiar dacă multe construcţii sunt neterminate din cauza lipsei de lichidităţi, ANOFM pune la dispoziţia aplicanţilor 238 de posturi pentru muncitorii necalificaţi.

Alternativa disponibilizărilor

Cea mai proastă opţiune a unei companii afectate de criză este să facă disponibilizări, spune Marius Bălăşoiu, director al firmei de consultanţă ForPeople.

„O firmă care renunţă, din precauţie, la o parte din salariaţi nu va fi un angajator atractiv după ce perioada de recesiune va trece”, mai spune Bălăşoiu. Specialiştii recomandă reducerea costurilor operaţionale şi abia apoi concedierile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite