Unii angajatori nu mai pot plăti contribuţiile la fondurile de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ, a declarat astăzi că efectele crizei încep să se facă simţite, în condiţiile în care unii angajatori nu mai pot plăti contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II). Astfel, numărului de conturi goale sunt în creştere.

"Pe piaţa pensiilor private obligatorii simţim deja şomajul", a menţionat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ, fără să ofere mai multe detalii, relatează NewsIn.

El a precizat că valoarea medie a contribuţiei pe piaţa pensiilor private obligatorii este în scădere. Reducerea numărului de conturi alimentate cu contribuţii lună de lună este determinată de creşterea şomajului, a falimentelor şi folosirea tot mai frecventă a creditului fiscal, acestea fiind principale efecte ale crizei în piaţa de pensii private obligatorii.

Conturile goale reprezentau, astfel, peste 27% din total în aprilie 2009, faţă de 23% în mai 2008, la debutul încasării contribuţiilor.

Pe de altă parte, toate aceste efecte ale crizei sunt compensate de creşterile salariale şi de numărul peste aşteptări al noilor-intraţi în pilonul II, ceea ce lasă neafectat volumul lunar al contribuţiilor virate către fonduri, potrivit APAPR.

Pe fondul crizei, administratorii vor fi obligaţi să-şi schimbe strategiile de investiţii pentru fondurile de pensii obligatorii, în afara portofoliilor-ţintă asumate la start. Un alt impact negativ l-a avut îngheţarea, de către guvern, a contribuţiilor în 2009 la 2% din salariul brut.

În privinţa pieţei pensiilor private facultative (pilonul III), Andănuţ susţine că "sunt oameni care nu mai pot plăti".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite