In ancheta tragediei de la Mihailesti nu stie stanga ce face dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miron Mitrea, ministrul Transporturilor: "Procuratura a luat decizia sa elibereze groapa" Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, s-a aflat la Mihailesti pe tot parcursul zilei de luni, coordonand

Miron Mitrea, ministrul Transporturilor:
"Procuratura a luat decizia sa elibereze groapa"
Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, s-a aflat la Mihailesti pe tot parcursul zilei de luni, coordonand personal o parte din lucrarile de refacere a carosabilului. El ne-a declarat ieri ca nu s-a miscat nimic din loc fara acordul Procuraturii si in stransa cooperare cu Politia.
- Domnule ministru, cine a luat decizia de a se astupa acel crater?
- Procuratura, cand s-a retras, ne-a pus la dispozitie intregul teren ca sa refacem drumul si, din momentul respectiv, s-a trecut la lucru. Procuratura a luat decizia sa elibereze terenul in momentul in care au terminat activitatea. Mai departe, lucrarile le-am executat noi. Bineinteles ca Procuratura stia ca se astupa groapa care era in mijlocul drumului.
- Exista posibilitatea sa mai fie acolo, in groapa, ramasite umane?
- Haideti sa lamurim si chestiunea aceasta. La o explozie, eventualele resturi nu raman in groapa. Din groapa, lucrurile au zburat in afara. Craterul a fost umplut apoi cu pamant care a stat pe margine si cu pietris nou. In groapa nu are ce sa fie. De altfel, eu am vazut Procuratura si jandarmii pieptanand terenul. In ceea ce priveste pamantul care era pe margine, acesta a fost miscat cu procurorii si criminalistii alaturi. Primele lucrari au fost facute cu procurorii langa noi. Ei, impreuna cu Politia, au coordonat totul si au filmat momentul in care pamantul de pe margine a fost luat si aruncat in groapa.
Marcel Sampetru, adjunctul procurorului general Ilie Botos:
"Nu s-a cerut acordul procurorului pentru a se astupa groapa"
Dupa dezvaluirile facute de mass-media privind neregulile comise la Mihailesti, Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, s-a deplasat la locul tragediei, marti noaptea, pentru a face propriile-i constatari. El a fost insotit de procurorul criminalist Ovidiu Sarbu, precum si de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Marcel Sampetru, ministrul Justitiei solicitand reluarea cercetarii pe un perimetru mai amplu. Coordonatorul anchetei procurorilor buzoieni, Ovidiu Sarbu a sustinut marti noaptea ca resturile descoperite in apropierea locului exploziei nu sunt neaparat probe relevante in desfasurarea anchetei. "Ce vreti, sa adunam toate unghiutele de pe teren?!", a intrebat iritat Ovidiu Sarbu, recunoscand totusi ca sasiul autotrailerului - gasit de altii decat de anchetatori, constituie proba, ca si organele gasite de unii jurnalisti. Sarbu este cel care a efectuat si ancheta privind cauzele si imprejurarile mortii tanarului procuror Cristian Panait, pentru care anchetatorul a cerut o expertiza neuro-psihiatrica post mortem. Tot marti noaptea, Sarbu a afirmat ca s-au ridicat probe de pe o suprafata de 1000 de metri si ca nimeni nu l-a intrebat daca a terminat cercetarile si daca drumul poate fi reparat. Aceasta pozitie a fost intarita ieri de cel care in lipsa procurorului general Ilie Botos, a ramas la conducerea Ministerului Public: Marcel Sampetru. "Dispozitia de acoperire a craterului cu buldozerul nu a fost data in nici un caz de procuror. Nici nu exista un document scris, vreo cerere prin care sa se ceara acordul procurorului pentru a astupa groapa". Sampetru a aratat ca, in noaptea de 24 mai, anchetatorii s-au retras pentru intocmirea procesului-verbal, in zona fiind lasati politisti si procurorul Cornel Cone "pentru a supraveghea si asigura paza zonei". Potrivit oficialului citat, acestia urmau sa sesizeze imediat Comisia de ancheta daca s-ar fi identificat si alte resturi umane sau materiale, "numai ca cei care au ramas acolo nu au luat nici o masura". Desi anchetatorii n-au fost intrebati de oamenii lui Mitrea inainte de astuparea gropii, Marcel Sampetru sustine ca acoperirea craterului nu impiedica desfasurarea cercetarilor, pentru ca acestea fusesera terminate. "Nu mai existau organe in zona craterului. Locul a fost verificat bolovan cu bolovan".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite