2007, un an de încercare pentru administratorii fondurilor de acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volatilitatea ridicată a preţurilor titlurilor listate a impus noi strategii pentru protejarea portofoliilor. Repetatele valuri de corecţii care au bulversat în acest an piaţa autohtonă de

Volatilitatea ridicată a preţurilor titlurilor listate a impus noi strategii pentru protejarea portofoliilor.

Repetatele valuri de corecţii care au bulversat în acest an piaţa autohtonă de capital au pus probleme şi fondurilor deschise de acţiuni. Cu toate acestea, managerii fondurilor speră să atingă ţintele de randament propuse la începutul anului 2007.

Volatilitatea ridicată a preţurilor acţiunilor din portofolii nu i-a determinat pe administratorii fondurilor să caracterizeze anul în curs drept unul dificil. "Nu a fost un an greu pentru managerii fondurilor de acţiuni cât mai ales unul de probă. Cu o politică investiţională bună, a fost posibilă obţinerea unor rezultate bune, în acord cu aşteptările", consideră Radu Hanga, preşedintele BT Asset Management.

Scăderile cotaţiilor, dificil de contracarat

La rândul său, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, spune că "2007 nu poate fi numit un an dificil cât mai degrabă un an în care piaţa autohtonă a fondurilor s-a dezvoltat foarte mult. Potenţialul de dezvoltare rămâne, încă, unul ridicat". Şi managerul Star Asset Management, Dorin Dănescu, este de părere că anul în curs nu poate modifica ţinta de profit stabilită.

"Nu a fost un an greu: piaţa se dezvoltă, evoluţia bursei devine mai greu previzibilă, ne conectăm la pieţele externe. Chiar şi în condiţii de variaţii şi corecţii, sperăm să atingem targetul de profit propus", subliniază Dănescu.


În cazul fondurilor deschise de acţiuni, efectele deprecierilor suferite de acţiuni pot fi destul de greu contracarate. Atenta selectare a companiilor din portofolii sau modificarea expunerilor ca urmare a scăderilor din anumite sectoare rămân principalele modalităţi.

"În primul rând, politica investiţională se poziţionează de la bun început pe anumite sectoare, astfel că modificările expunerilor nu pot fi radicale. Pe de altă parte, varianta cea mai la îndemână este orientarea către sectoarele de activitate mai puţin volatile, care includ companii solide", explică Radu Hanga.

De la începutul anului, fondul BT Maxim administrat de BT Asset Management a obţinut un randament de aproape 25%.


Dorin Dănescu, preşedintele Star Asset Management, spune că deprecierile indicilor bursieri sunt cu atât mai vizibile în randamente cu cât fondurile sunt de creştere, şi nu speculative. "În cazul fondului administrat de Star Asset Management, pe perioada corecţiilor bursiere, am redus ponderea acţiunilor în totalul plasamentelor, însă nu foarte mult.

Motivul este faptul că includem emitenţii în portofoliu având drept criteriu rezultatele financiare, iar acestea au fost favorabile şi nu ar fi justificat o reconfigurare totală a portofoliilor", explică Dănescu. Preşedintele Raiffeisen Asset Management este de părere că percepţia pieţei rămâne elementul cel mai important în înţelegerea fondurilor de acţiuni. "Piaţa ar trebuie să le perceapă ca produse cu profil de risc şi randament ridicat", explică Mihail Ion.


Variaţiile mari de preţ pe piaţa acţiunilor au determinat administratorii de fonduri să lanseze noi produse. Pentru cei care vor să obţină randamente mai mari faţă de cele oferite de depozitele bancare, dar nu sunt dispuşi să-şi asume riscul implicat de piaţa acţiunilor, Raiffeisen a lansat, în luna septembrie, primul fond mutual deschis cu capital protejat. Fondul îşi poate schimba structura plasamentelor în funcţie de evoluţia pieţelor.

Activele, în scădere cu 10,4% în luna noiembrie

Luna noiembrie a însemnat noi deprecieri ale preţurilor acţiunilor cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Cele mai lichide titluri listate au pierdut, în medie, 10,6% faţă de sfârşitul lunii precedente. Indicele compozit al pieţei a coborât cu peste 9%, iar acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) s-au ieftinit cu 11,5%.

Pe fondul scăderilor bursiere, fondurile mutuale cu plasamente preponderent în acţiuni au înregistrat, la sfârşitul lunii trecute, o diminuare a activelor nete de 10,4%, de la 388 milioane de lei la 348 milioane de lei. Şi randamentele pe ultimele 12 luni au scăzut dramatic, în unele cazuri chiar şi la jumătate faţă de luna octombrie.

De exemplu, dacă la sfârşitul lunii octombrie randamentul pe 12 luni pentru fondul Intercapital depăşea 18%, la finele lunii trecute, acelaşi randament se diminuase la 5,8%. O scădere abruptă, de la un profit de 31% pe ultimele 12 luni, în octombrie, la unul de 15,7% în noiembrie, a afectat şi portofoliul fondului STAR Next. O diminuare a randamentului pe ultimele 12 luni de aproape 15% a fost resimţită, în noiembrie, şi în cazul unităţilor de fond ale Napoca, fond administrat de Globinvest.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite