A amutit glasul "constiintei Holocaustului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravietuitor al lagarelor mortii, Simon Wiesenthal, poreclit "vanatorul de nazisti", care, dupa cel de-al doilea razboi mondial, si-a consacrat intreaga energie descoperirii si aducerii in fata

Supravietuitor al lagarelor mortii, Simon Wiesenthal, poreclit "vanatorul de nazisti", care, dupa cel de-al doilea razboi mondial, si-a consacrat intreaga energie descoperirii si aducerii in fata justitiei a criminalilor de razboi, pentru ca, apoi, sa lupte, la fel de neobosit, impotriva prejudecatilor antisemite si a rasismului, s-a stins din viata, in somn, la domiciliul sau din Viena, la varsta de 96 de ani.
"El poate fi socotit con-stiinta Holocaustului. Cand Holocaustul a luat sfarsit, in 1945, si intreaga lume dorea sa uite, a fost singurul care a ramas pentru a-si aduce aminte", a declarat rabinul Marvin Hier, decan si fondator al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles. Intr-adevar, Wiesenthal a devenit vocea de dincolo de mormant a celor 6 milioane de victime ale Holocaustului, fiind hotarat sa nu precupeteasca nimic pentru ca vinovatii sa-si primeasca pedeapsa meritata.Din momentul cand a fost eliberat de americani din lagarul de la Mauthausen, Wiesenthal, care era de profesie arhitect, si-a consacrat peste 50 de ani din viata scopului propus, mai bine de 1.100 de criminali de razboi fiind chemati, in acest rastimp, sa dea socoteala de faptele lor. Intre altele, i se atribuie un rol important in descoperirea locului unde se ascundea Adolf Eichmann, principal promotor al "solutiei finale". Marele regret al vietii lui a fost, insa, faptul de a nu fi reusit sa dea de urma fostului sef al Gestapoului, Heinrich MUller, si a "ingerului mortii de la Auschwitz", Josef Mengele. A ramas activ si dupa ce a implinit 90 de ani, ridicandu-se impotriva incercarilor de "trivializare a Holocaustului". Activitatea sa a starnit insa si controverse. Unele cercuri evreiesti i-au imputat ca si-a exagerat rolul "in cazul Eichmann". Cancelarul austriac Bruno Kreisky, el insusi evreu, l-a acuzat, in 1975, ca ar face parte din "mafia" care cauta sa improaste cu noroi Austria, afirmand chiar ca ar fi colaborat cu nazistii pentru a supravietui. Ulterior, aceste invinuiri au fost date uitarii, iar Wiesenthal a fost proclamat cetatean de onoare al Vienei. Pe de alta parte, el a refuzat sa-l condamne pe fostul secretar general al ONU, Kurt Waldheim, devenit presedinte al Austriei, ca fiind criminal de razboi, ceea ce i-a atras reprosurile violente ale unor grupari ale evreilor americani. "Lucrul cel mai important pe care l-am facut in viata a fost sa lupt impotriva uitarii": cuvintele rostite de Wiesenthal intr-unul din ultimele sale interviuri rezuma, cu valoare testamentara, misiunea careia i-a consacrat cea mai mare parte a vietii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite