Şi americanii recurg la "dosare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un procuror acuză: presiuni republicane pentru a inculpa democraţi, înainte de alegeri Se întâmplă şi la case mai mari, nu numai în România, ca politicienii aflaţi la putere să

Un procuror acuză: presiuni republicane pentru a inculpa democraţi, înainte de alegeri

Se întâmplă şi la case mai mari, nu numai în România, ca politicienii aflaţi la putere să facă presiuni asupra justiţiei pentru a accelera unele dosare care îi vizeză pe unii membri ai opoziţiei. Acest lucru s-a întâmplat chiar şi în Statele Unite. Un procuror federal american a acuzat o serie de republicani că au încercat să intervină într-o investigaţie pentru a accelera inculpările într-un dosar care viza membri ai Partidului Democrat, cu puţin timp înainte de alegerile din noiembrie, scrie "Washington Post", citat de Reuters.

Procurorul federal din New Mexico, David Iglesias (foto medalion), demis recent de Administraţia Bush, susţine că a fost îndepărtat din funcţie pentru că s-a opus presiunii politice de a face inculpări într-o investigaţie care viza o serie de democraţi din New Mexico, cu puţin timp înainte de alegerile din 2006.

Doi senatori republicani recunosc cu jumătate de gură

Senatorul de New Mexico Pete Domenici a recunoscut că l-a sunat pe Iglesias anul trecut pentru a-l întreba despre un caz local de corupţie. "L-am întrebat pe Iglesias dacă îmi poate spune cum evoluează ancheta şi dacă îmi poate oferi o informaţie în legătură cu un interval de timp. Nu i-am spus niciodată lui Iglesias cum consider eu că trebuie să acţioneze.

Nu l-am presat şi nici nu l-am ameninţat în niciun fel", a declarat Domenici. Un al doilea congresmen republican, Heather Wilson, a recunoscut că l-a contactat telefonic pe Iglesias pentru a se plânge în legătură cu ritmul lent de rezolvare al cazului de corupţie în care erau vizaţi o serie de democraţi. Şi ea a negat că ar fi exercitat vreo presiune politică asupra acestuia. Departamentul de Justiţie a negat că demiterea procurorului ar avea legătură cu acestea.

Anchetă în Senat

Comisia de etică a Senatului a anunţat că a iniţiat o anchetă preliminară în acest dosar. Iglesias şi alţi trei procurori demişi au fost convocaţi ieri de o subcomisie juridică a Camerei Reprezentanţilor. Ei au fost de acord să fie audiaţi şi de comisia "omoloagă" a Senatului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite