Inca 6 americani si 5 irakieni, ucisi in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile sangeroase din ultimele doua zile au provocat si ranirea a zeci de persoane, atat in tabara coalitiei, cat si in randul localnicilor

Ultimele doua zile ale saptamanii trecute par sa contrazica afirmatiile repetate recent de autoritatile de la Washington, care sustin ca activitatea insurgentilor irakieni este tot mai redusa. Sase atacuri sangeroase produse in timpul weekend-ului au provocat moartea a sase soldati americani si a cinci irakieni, precum si ranirea a zeci de persoane, atat in tabara coalitiei, cat si in randul localnicilor. Ultimul din aceasta serie de atacuri, explozia unei masini-capcana, la un punct de control al armatei americane din orasul Khaldiyah, situat la circa 100 de kilometri nord de Bagdad, s-a soldat cu moartea a cinci militari americani si ranirea altor sase soldati americani si a opt civili irakieni. Anterior, doi soldati americani au fost ucisi in urma unui atac cu bomba asupra convoiului in care calatoreau, in apropierea orasului Fallujah, la vest de Bagdad. Un alt convoi american a fost atacat la Baiji, la 200 de kilometri nord de capitala irakiana, incident soldat cu ranirea grava a unui militar american, care, ulterior, a incetat din viata. Trei irakieni au murit si cel putin 40 de persoane au fost ranite, intre care si sapte soldati americani, intr-un alt atentat cu masina-capcana, intr-o zona aglomerata din orasul Samarra, tot in nordul tarii. Vehiculul a explodat in spatele unei patrule americane care tocmai trecuse prin zona. La Mossul, un politist irakian a fost omorat si un altul a fost ranit dupa ce s-a deschis focul asupra lor dintr-o masina. La Bagdad, un agent irakian de circulatie a murit si alti trei au fost raniti, dupa ce cativa indivizi aflati la bordul unui autovehicul au deschis focul asupra celor patru politisti care dirijau o intersectie. Ieri dimineata, o alta explozie s-a produs in centrul capitalei irakiene, la trecerea unui convoi american, insa, de data aceasta, insurgentii au ratat tinta. Alti doi piloti americani si-au pierdut viata dupa ce elicopterul, un OH-58 Kiowa, de recunoastere, s-a prabusit in nordul Irakului. Echipajul unui alt elicopter, care zbura in apropiere, sustine ca nu a fost vorba de o actiune ostila. Acesta este cel de-al patrulea elicopter american care se prabuseste in Irak de la inceputul acestei luni, celelalte trei fiind doborate de rebeli.
Colin Powell admite posibilitatea ca Irakul sa nu fi avut arme neconventionale inainte de razboi
Dupa ce in urma cu mai putin de un an avertiza, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, asupra primejdiei reprezentate de armele de distrugere in masa detinute de Irak, secretarul de Stat al SUA, Colin Powell, admite acum ca este posibil ca fostul regim de la Bagdad sa nu fi avut astfel de arme neconventionale inainte de declansarea razboiului. Comentariul lui Powell, facut in fata jurnalistilor, survine declaratiilor facute de fostul sef al echipei de experti americani insarcinati cu descoperirea armelor de distrugere in masa, David Kay, care sustine ca in Irak nu se afla arme de acest tip. "Nu cred ca aceste arme au existat", a declarat Kay, care a demisionat, vineri, din functie, fiind inlocuit de fostul adjunct al misiunii de inspectori ONU in Irak, Charles Duelfer. In schimb, premierul britanic Tony Blair continua sa creada in dovezile serviciilor secrete, care sustineau faptul ca regimul lui Saddam Hussein dezvolta arme de distrugere in masa.
Simona Marinescu - la un pas de un pod minat
Convoiul militar in care se afla trimisul special al Guvernului si Senatului roman pe langa Autoritatea provizorie a coalitiei, Simona Marinescu, a fost in pericol de a fi atacat cu o bomba artizanala, sambata, in Bagdad, relateaza postul Radio Romania Actualitati. Convoiul se deplasa intre Ministerul Muncii si Zona Verde, in momentul in care in dreptul podului Sarifya, din zona cartierului Al-Zamia, a fost avertizat ca de cealalta parte a podului fusese plasata o bomba artizanala, arma folosita frecvent de insurgentii antiamericani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite