Un american e acuzat de spionaj în favoarea Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost angajat al unei uzine nucleare din SUA, Mohammad Alavi, a vândut codurile de acces în reţeaua computerizată a reactorului Palo-Verde Un inginer de 49 de ani, care a lucrat timp de

Un fost angajat al unei uzine nucleare din SUA, Mohammad Alavi, a vândut codurile de acces în reţeaua computerizată a reactorului Palo-Verde

Un inginer de 49 de ani, care a lucrat timp de 16 ani ca specialist la triplul reactor american Palo-Verde, situat în vestul oraşului Phoenix, a fost arestat în ziua de 9 aprilie, pe Aeroportul Internaţional din Los Angeles, exact când se întorcea dintr-o călătorie în Iran. Informaţia a fost dezvăluită presei abia ieri-seară, când un oficial al FBI a fost interpelat de un jurnalist de la "New York Times".

Nu există dovezi că ar fi terorist

Nimic din trecutul lui Mohammad Alavi nu îndreptăţea bănuiala că ar fi în legătură cu teroriştii, în ciuda originii sale arabe. Cu toate acestea, el a vândut iranienilor codurile de acces în reţeaua informatică a reactorului american şi a oferit Teheranului un program intern, ce permite utilizarea informaţiilor tehnice stocate de reţeaua respectivă.

Avocatul lui Alavi a dezvăluit presei că acesta se consideră nevinovat şi neagă acuzaţia că ar fi încălcat embargoul impus de Statele Unite specialiştilor în fizică nucleară din Iran, care ar putea să producă arme nucleare destinate actualului regim de la Teheran. Încălcarea embargoului se pedepseşte cu doi ani de puşcărie.

Programul îi antrena pe noii angajaţi

Software-ul pe care Mohammad Alavi l-a dus în Iran este folosit pentru familiarizarea noilor angajaţi cu utilajele centralei nucleare şi permite inginerilor veniţi direct din facultate să afle secrete de funcţionare care, în mod normal, nu se învaţă nici în universităţi. Programul prezintă fiecare aparat din camerele de control ale reactorului, oferind şi schemele de funcţionare, necesare în caz de intervenţie de urgenţă. În ciuda faptului că Alavi neagă acuzaţiile, agenţiile de informaţii americane au surprins "în flagrant delict" un utilizator anonim din Iran care, în octombrie anul trecut, a intrat în reţeaua triplului reactor Palo-Verde şi a downloadat materiale secrete, utilizând coduri şi parole la care numai angajaţii uzinei au acces. FBI admite însă că nu există o probă care să ateste că materialele secrete au fost apoi înmânate autorităţilor de la Teheran. Dacă va fi găsit vinovat de spionaj, inginerul riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite