Cum alegi aerul condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vorbă înţeleaptă spune că omul gospodar îşi construieşte vara sanie şi iarna căruţă. Vara toridă prognozată de meteorologi i-a făcut pe mulţi români să îşi achiziţioneze din

O vorbă înţeleaptă spune că omul gospodar îşi construieşte vara sanie şi iarna căruţă. Vara toridă prognozată de meteorologi i-a făcut pe mulţi români să îşi achiziţioneze din timp aparate de aer condiţionat. Însă pentru a şti ce aparat se potriveşte locuinţei tale trebuie să ţii cont de câteva amănunte.

Atunci când te-ai hotărât să îţi achiziţionezi un aparat de aer condiţionat trebuie să iei în considerare două aspecte esenţiale: necesarul de frig al camerei şi puterea frigorifică a aparatului. Astfel, pentru încăperile care au ferestre orientate spre sud (sud-vest) necesarul de frig este de două ori mai mare decât pentru încăperile cu ferestrele orientate spre nord (nord-est). Se ţine cont şi de numărul uzual al ocupanţilor sau prezenţa altor aparate (electrocasnice) care pot emana căldură. Puterea aparatului este exprimată de obicei în BTU/h, care înseamnă British Thermal Units/hour, adică unităţi termale britanice pe oră. Vei găsi acest indice tipărit pe cutia oricărui aparat de aer condiţionat. Pentru a calcula necesarul de frig al camerei, coeficientul BTU/h se împarte la 3,412 şi se obţine kW de frig. De exemplu, 9.000 BTU/h: 3,412 = 2,64 kW frig. Agentul frigorific trebuie să fie de tipul R144A, R407C, R410A sau R404A. Nu este rentabil să îţi cumperi un aparat care are agentul frigorific de tipul R22, pentru că acesta va fi interzis de lege începând cu 2010, fiind considerat cu efect nociv asupra mediului înconjurător.

Montajul şi consumul de energie

Evident, consumul de energie este cu atât mai mare cu cât coeficientul BTU/h este mai mare. De obicei, pentru o cameră de apartament 9.000 de BTU/h sunt suficienţi. Pe piaţă se găsesc aparate cu o putere situată între 7.000 şi 24.000 de BTU/h. Pentru o cameră mai mare, cu două ferestre, confortul necesar este dat de o putere de minimum 12.000 de BTU/h. Mai ales dacă vrei să foloseşti aparatul de aer condiţionat şi în timpul nopţii, este bine să ţii cont de nivelul de zgomot pe care îl face. Aerul condiţionat trebuie simţit, nu şi "auzit". În ceea ce priveşte montajul, distanţa dintre unitatea interioară şi cea exterioară de-a lungul ţevilor de cupru nu trebuie să fie mai mare de cinci metri, lungirea acestui traseu scăzând performanţa aparatului. Unitatea interioară trebuie montată astfel încât jetul de aer să evite patul, biroul, canapeaua, în general zonele de şedere. În această perioadă sunt reduceri de preţ la astfel de echipamente electrocasnice. În funcţie de capacitate, firmă şi vânzător, preţul variază între 1.000 lei şi 2.500-3.000 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite