Va alege omenirea "calea verde"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă spun că există două scenarii pentru ca Pământul să fie salvat de la poluare Dacă predicţiile climatologilor sunt corecte, fenomenele meteorologice extreme din

Oamenii de ştiinţă spun că există două scenarii pentru ca Pământul să fie salvat de la poluare

Dacă predicţiile climatologilor sunt corecte, fenomenele meteorologice extreme din ultimii ani vor deveni obişnuite spre finele acestui secol. Pentru a supravieţui, omenirea va trebui să se adapteze. Întrebarea este "în ce fel". Creşterea prognozată a temperaturii medii pe glob până în anul 2100 variază între 2 şi 6 grade Celsius.

Supravieţuirea ţine de adaptare. Dar adaptarea omenirii poate parcurge două drumuri sau scenarii, complet diferite. Care sunt acestea? Fie continuă cum a început, fie devine "verde" şi îşi măreşte şansele de supravieţuire, spune BBC.

Alte maşini, aceleaşi obiceiuri

Primul scenariu presupune continuarea dezvoltării societăţii umane pe drumul pe care a intrat deja de mai multe decenii. Populaţia continuă să crească rapid, la fel şi nivelul de trai. Numărul maşinilor va fi din ce în ce mai mare, iar zborurile ieftine vor permite majorităţii oamenilor să ajungă rapid în orice parte a Pământului. Dar atât maşinile, cât şi avioanele sunt printre sursele principale de gaze cu efect de seră, care vor duce la o schimbare accentuată a climei.

Dacă omenirea va merge pe acest drum, unica speranţă rămâne cercetarea ştiinţifică. Poate că vor apărea noi modele de maşini şi avioane care vor emite mult mai puţine gaze cu efect de seră. Şi din ce în ce mai mulţi bani vor lua drumul construcţiei unor lucrări solide, care să protejeze oamenii de dezastrele naturale din ce în ce mai numeroase.

"Scenariul verde"

Al doilea scenariu poate fi numit "scenariul verde" şi este opţiunea favorită a grupurilor ecologiste. Acest scenariu presupune că fiecare locuitor al planetei se va educa pentru a reduce pe cât posibil emisiile gazelor cu efect de seră. Conform acestui scenariu, oamenii, care vor fi educaţi şi conştienţi de importanţa schimbărilor globale, vor consuma mai puţin, vor folosi cât mai puţin maşinile, iar lumea ar trece printr-un proces de deglobalizare.

Pentru a reduce numărul transporturilor comerciale, omenirea ar trebui să consume cât mai mult produse locale. Fiecare om trebuie să înveţe să-şi raţionalizeze consumurile, deşeurile trebuie să fie complet reciclate, iar transportul cu bicicleta sau metroul în oraşe ar deveni aproape obligatoriu.

Greu de răspuns însă pe ce drum va merge omenirea. Cum vor evolua viitorii giganţi ai economiei mondiale, China şi India? Iniţial s-a crezut că de comportamentul lor, mai mult sau mai puţin ecologic, va depinde practic alegerea omenirii, pentru că decizia lor va influenţa tot restul omenirii. Acum e aproape limpede: ambele ţări s-au decis s-o ia pe calea "verde". Rămâne o singură problemă. Toţi spun că e bine să reducem poluarea şi prea puţini sunt cei care iau măsuri concrete, subliniază BBC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite