A fost aleasă cea mai importantă ştire din anul 2011. Vezi top 10 ştiri de anul acesta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osama ben Laden
Osama ben Laden

Agenţia AP a ales "moartea lui Osama bin Laden, liderul Al-Quaeda", cea mai importantă ştire de anul acesta.

Iată top 10 ştiri, potrivit AP

1. Moartea lui Osama bin Laden. A fost cel mai vânat terorist din lume timp de aproape un deceniu după ce a organizat atentatele din SUA din 11 septembrie 2011. În luna mai anul acesta, dupa un lung asalt cu un elicopter special, Osama bin Laden a fost asasinat în locuinţa sa din oraşul pakistanez Abbottabad. Şeful al-Quaeda a fost împuşcat iar corpul său a fost aruncat în mare după câteva ore.

2. Triplul dezastru din Japonia. Cutremurul de 9 grade de pe coasta nordică a Japoniei care a declanşat tsunami-ul din luna martie şi a dus la moartea a peste 20.000 de oameni, a produs pagube de peste 218 miliarde de dolari. Tsunami-ul a declanşat cea mai gravă criză nucleară internaţională de la dezastrul Cernobâl, după ce valurile au stricat sistemul de răcire al centralei nucleare de la Fukushima. Aproape 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele.

3. Primăvara arabă. A început cu demonstraţiile din Tunisia şi s-a răspândit cu rapiditate în Egipt (cu alungarea liderului Hosni Mubarak), Libia (Uciderea colonelului Muammar Gaddafi), Siria, Yemen şi Bahrain.

4. Criza fiscală. Uniunea Europeană a fost lovită de o criză fiscală necruţătoare, care a declanşat în Grecia proteste şi revolte în urma măsurilor de austeritate impuse, iar în Italia premierul Silvio Berlusconi a fost înlăturat. Franţa şi Germania au cerut sustenabilitatea datoriei Greciei, însă Marea Britanie s-a opus deciziei şi conditiilor lor.

5. Economia SUA. După unele statistici, SUA au fost pe plus în ultimul an: consumatorii au cheltuit mai mult, angajările au crescut, iar rata şomajului a scăzut sub 9%. Pe de altă parte, milioane de americani au rămas fără un loc de muncă, iar investitorii au ajuns pe marginea prăpastiei fiscale din cauza crizei din Europa.

Vezi aici celelate ştiri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite