Cine aleargă după doi iepuri...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscăm să avem europarlamentari fără legitimitate şi un referendum nul. Avem ghinionul ca primele alegeri europene la care suntem chemaţi să se fi organizat pe fondul unei profunde crize

Riscăm să avem europarlamentari fără legitimitate şi un referendum nul.

Avem ghinionul ca primele alegeri europene la care suntem chemaţi să se fi organizat pe fondul unei profunde crize politice şi instituţionale. Scandalul general la care asistăm din 2005 încoace s-a repercutat, inevitabil, şi asupra a ceea ce ar trebui să însemne "afaceri europene".

Politicienii noştri au lăsat pe ultimul plan respectarea obligaţiilor şi, mai ales, apărarea drepturilor ce decurg din statutul de ţară membră a UE.

Acest lucru s-a văzut încă din momentul în care liderii partidelor au fost puşi în situaţia de a întocmi listele electorale pentru euroalegeri. "Numele grele" ale politicii autohtone au refuzat să candideze pentru Legislativul comunitar, de teamă să nu-şi piardă influenţa la Bucureşti.

Pentru a masca instabilitatea gravă din sfera decizională, preşedintele Traian Băsescu a inclus pe agenda publică ideea reformării urgente a clasei politice. Tema introducerii scrutinului uninominal a fost "resuscitată", iar adversarii şefului statului au muşcat şi ei momeala, pentru a nu da prost în ochii electoratului.

Aşa am ajuns să avem un referendum pe o chestiune cu care majoritatea covârşitoare a populaţiei este de acord şi asupra căreia guvernul şi-a angajat răspunderea (tot pentru a puncta la capitolul imagine). Aici trebuie repetat un lucru.

Atâta vreme cât partidele nu vor fi dispuse să renunţe la sistemele clientelare pe baza cărora funcţionează, românii nu vor avea parte, cu sau fără uninominal, de "aer proaspăt" în parlament. Plebiscitul convocat duminică, simultan cu europarlamentarele, a îngropat dezbaterile despre Europa şi ar putea influenţa negativ prezenţa la urne.

Campaniile duse în paralel pentru cele două scrutine au fost cele mai terne de după `89, în ton cu interesul cetăţenilor faţă de bălăcărela politică. Dovada o reprezintă ratingurile emisiunilor de televiziune în care s-au abordat cele două subiecte.

O posibilă cauză ar ţine şi de aplombul electoral scăzut al lui Traian Băsescu, în absenţa unui adversar bine definit. În decembrie 2004 a fost PSD şi Adrian Năstase, în mai 2007 - "cei 322" care l-au suspendat. Acum însă PSD e "partener", iar mulţi dintre "cei 322" susţin uninominalul majoritar.

Trist este faptul că riscăm ca după 25 noiembrie să avem "un set" de europarlamentari cu legitimitate slabă şi un referendum invalid din cauza absenteismului înregistrat la vot. Câştigurile şi pierderile politice vor fi contabilizate însă, în raport cu procentele obţinute de către fiecare formaţiune în parte şi cu succesul sau insuccesul consultării populare.

Complet greşit! Câştigurile şi pierderile politice trebuie stabilite în funcţie de prezenţa oamenilor la vot. Lehamitea cetăţenilor, manifestată prin absenteism, generează lipsa de legitimitate şi conduce la grave disfuncţionalităţi în stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite