Fără ajutor financiar, Autoritatea Palestiniană va paraliza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce, în Fâşia Gaza, confruntările dintre militanţii Fatah şi cei ai Hamas se radicalizează, soldându-se cu morţi şi pagube materiale, un raport al Băncii Mondiale avertizează

În vreme ce, în Fâşia Gaza, confruntările dintre militanţii Fatah şi cei ai Hamas se radicalizează, soldându-se cu morţi şi pagube materiale, un raport al Băncii Mondiale avertizează răspicat că actuala criză financiară din teritorii ar putea provoca prăbuşirea Autorităţii Palestiniene, iar implicaţiile vor fi dintre cele mai grave.
Documentul Băncii Mondiale - o autoritate de necontestat în acest domeniu - subliniază negru pe alb că suspendarea ajutoarelor - financiare, în primul rând - riscă să paralizeze Autoritatea Palestiniană prezidată de Mahmud Abbas şi să reducă la neant toţi cei 12 ani de contribuţii internaţionale destinate să pună bazele viitorului stat palestinian. Raportul Băncii Mondiale a fost dat publicităţii luni şi avertizează că, "dacă Autoritatea Palestiniană rămâne fără fonduri sau va fi plătită foarte puţin, câteva luni, ea riscă să înceteze să mai existe; funcţionarii au început deja să nu se mai achite de sarcini în semn de protest, iar acest fenomen se va amplifica atunci când personalul neplătit va începe să caute alte mijloace de subzistenţă". De altfel, nu puţine sunt vocile din teritorii care susţin că actualele confruntări armate dintre militanţii Hamas şi cei ai Fatah au la bază motive financiare. Din această perspectivă, e din ce în ce mai clar că a început să aibă efecte nedorite suspendarea ajutorului financiar acordat de UE şi de SUA, decizie luată după validarea guvernului Hamas rezultat în urma alegerilor parlamentare din teritorii. Desfăşurate pe baze democratice şi fără niciun incident, alegerile au adus la putere mişcarea Hamas, al cărei program politic, social şi economic i-a mulţumit pe palestinienii decepţionaţi profund de insuccesele politice ale Fatahului şi liderilor ei în relaţiile cu Israelul şi de corupţia ce dăinuia în sânul conducerii Autorităţii Palestiniene. Israelul a îngheţat şi el transferul lunar al sumei de 60 milioane de dolari, colectată din taxele percepute mărfurilor destinate Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza, care tranzitează teritoriul israelian. În acest context, din martie, nu au fost plătite salariile a 160.000 funcţionari şi membri ai serviciilor de securitate, a căror sumă este 120 milioane de dolari pe lună, iar o treime din populaţie depinde total de aceşti bani. În atare împrejurări, prăbuşirea instituţiilor palestiniene este iminentă şi ar crea o situaţie insurmontabilă cu consecinţe grave pentru toată zona.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite