"Se poate ajunge la liceu şi fără promovarea testelor naţionale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni, aproximativ 238.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a intră în focurile testelor naţionale. Ministerul Educaţiei organizează la nivelul întregii ţări 1.043 de centre de testare, iar


De luni, aproximativ 238.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a intră în focurile testelor naţionale. Ministerul Educaţiei organizează la nivelul întregii ţări 1.043 de centre de testare, iar lucrările vor fi corectate în 205 centre zonale de evaluare. Testele scrise sunt programate după cum urmează: 19 iunie - limba şi literatura română, 20 iunie - limba şi literatura maternă, 21 iunie matematică, 22 iunie istorie sau geografie, la alegere. Rezultatele se vor afişa pe 25 iunie. Liliana Preoteasa, director general al Direcţiei Învăţământ Preuniversitar din Ministerul Educaţiei, ne-a oferit mai multe amănunte despre testele naţionale.
- Subiectele vor fi mai uşoare faţă de cele de la simulare?
- Subiectele vor fi de nivel mediu de dificultate. Vor fi concepute în aşa fel încât să poată fi rezolvate în două ore. Fiecare test are mai multe tipuri de cerinţe. Prima parte presupune întrebări şi răspunsuri scurte, fără să fie nevoie de argumentare, de demonstraţie şi, în general, acea parte asigură nota minimă.
- Elevii care nu vor obţine note de trecere vor fi admişi în clasa a IX-a?
- Toţi elevii trebuie să meargă în clasa a IX-a, pentru că învăţământul este obligatoriu de 10 clase. Elevii promovaţi la testele naţionale pot merge la liceu sau la şcoli de arte şi meserii, iar cei care nu au reuşit să promoveze testele naţionale pot merge numai la şcoala de arte şi meserii. Trebuie subliniat că şcoala de arte şi meserii este o primă etapă într-un liceu de cinci ani. Dacă termină şcoala de arte şi meserii (clasele a IX-a şi a X-a - n.r.) elevul poate obţine certificat de calificare de nivel unu. Apoi poate urma anul de completare, la sfârşitul căruia se dă un certificat de competenţă de nivel doi, după care elevul poate să continue studiile în ciclul superior al liceului, adică clasele XI-XII. Deci, per total, având în vedere că există anul de completare, vor fi cinci ani de liceu. Dacă a trecut cele două examene pentru obţinerea certificatelor de competenţă, copilul nu mai are nevoie de teste naţionale ca să treacă în ciclul superior al liceului tehnologic. Pe de altă parte, elevul care termină primul an al şcolii de arte şi meserii şi care a obţinut testele naţionale se poate transfera la liceu în urma examenelor de diferenţă.
- Există noutăţi în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea testelor naţionale din acest an?
- Este o modificare legată de contestaţii. Prevederea generală este că nota iniţială se modifică dacă diferenţa dintre nota iniţială şi nota obţinută la contestaţie este cel puţin de 50 de sutimi. Noutatea acestui an va fi că un elev care a obţinut o notă între 4,50 şi 4,99 şi depune contestaţie, nota lui finală va fi nota de la contestaţie.
- Au ajuns subiectele testelor naţionale în judeţe?
- Subiectele vor fi ridicate de la Serviciul Naţional de Evaluare şi Examinare, în acest sfârşit de săptămână, de către doi delegaţi ai comisiei judeţene. Ele sunt transportate în plicuri închise şi sigilate. Delegaţia are obligaţia de a ajunge în cel mai scurt timp posibil la sediul inspectoratului şcolar, unde aceste plicuri vor fi păstrate în deplină securitate, în fişete sau în dulapuri de fier închise, sigilate. Din momentul în care subiectele sunt acolo este asigurată paza de către jandarmi. Subiectele sunt predate apoi preşedinţilor de comisii de examen. Predarea se face în fiecare zi pentru examenul respectiv.
- Aţi chemat poliţia şi salvarea în centrele de examen?
- Noi am făcut demersuri la nivel central şi toate inspectoratele la nivelul local, pentru a obţine sprijinul atât din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, cât şi din partea Jandarmeriei. În fiecare centru de examen va exista măcar un cadru sanitar, iar jandarmii vor asigura paza centrelor de examen, a centrelor de evaluare, precum şi transportul în siguranţă al lucrărilor între un centru şi altul. Numărul de cadre medicale trebuie să fie egal cu numărul de centre de examen.
- Veţi trimite inspectori de la minister în control?
- O să trimitem câte un delegat al Comisiei Naţionale în fiecare judeţ, care să verifice respectarea metodologiei de examen.

Cum se susţin testele naţionale
Ă Variante de subiecte: 3
Ă Ora de intrare în săli: 8,00 - 8,30
Ă Documente necesare accesului în săli: buletinul/cartea de identitate şi legitimaţia de testare
Ă Ora de extragere a variantelor de subiecte: 9, în direct la Radio România Actualităţi
Ă Timp de lucru: 2 ore din momentul primirii subiectelor
Ă Cu ce trebuie să scrieţi: cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi desenelor se foloseşte creion negru
Ă Unde trebuie să redactaţi răspunsurile: Pe hârtia distribuită elevilor de către supraveghetori, care se va sigila, şi nu pe foaia cu subiectele xeroxate sau pe ciorne; în caz de greşeli, se taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală
Ă Ce nu e voie: să se mai intre în săli după deschiderea plicului cu subiecte; să se folosească în timpul probelor scrise a minicalculatoarelor, a riglelor de calcul, a dicţionarelor, a hărţilor sau a altor mijloace care facilitează rezolvarea subiectelor; să se dea indicaţii elevilor sau să vorbească elevii între ei
Ă Nota minimă de promovare a fiecărui test: 5

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite