In agricultura, pierderi de 140 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"O prima estimare a pagubelor produse de ape, incepand cu inundatiile din Timis, arata ca agricultura inregistreaza pierderi de 130-140 milioane euro, adica peste 4.400 miliarde lei", ne-a declarat

"O prima estimare a pagubelor produse de ape, incepand cu inundatiile din Timis, arata ca agricultura inregistreaza pierderi de 130-140 milioane euro, adica peste 4.400 miliarde lei", ne-a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Pe langa cele 100.000 hectare aflate sub ape si care sunt compromise total, exista probleme si in cazul suprafetelor unde umiditatea este prea mare si culturile se degradeaza treptat. In jur de 63% din intreaga suprafata de teren arabil inundata este cultivata cu grau (peste 150.000 hectare). Este foarte clar ca recolta din sudul tarii este compromisa pentru ca graul a ajuns la maturitate si nu poate fi recoltat. Pana acum a fost recoltat doar 7% din graul cultivat. Producatorii spun ca pamantul este umed pe o adancime de 50 cm. "Numai daca se opreste ploaia, da soarele si bate vantul timp de cateva zile se va putea intra in lan", afirma Ion Banu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale din judetul Buzau.
Graul de samanta este compromis
"In jur de 60-70% din graul de anul acesta este compromis si probabil va putea fi folosit doar ca furaj, pentru ca deja a incoltit in spic", considera presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. Sunt necesare 400.000-450.000 tone de samanta. Ministerul de resort a cerut sa fie pastrat graul recoltat din Vestul tarii si din judetele neinundate cum sunt Botosani si Iasi pentru ca aici exista sansa ca recolta sa fie de calitate". In acest moment, brutarii folosesc, mai ales, graul pe care il au in stoc. "Daca nu vom avea grau de calitate, nimic nu opreste agentii economici sa importe din Ucraina. Pentru ca din strainatate poate fi adus grau cu 4.500 lei/kg, nici graul romanesc nu va putea fi mult mai scump. In acest fel, nici pretul painii nu va avea de suferit in perioada urmatoare", ne-a spus Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.
Nu va fi scos grau de la rezerva de stat
"Nu este cazul sa luam masuri radicale. Pentru ca mai avem stocuri in depozite si la populatie de 1.200.000 tone, deci nu ne punem problema scoaterii de grau de la Rezerva de Stat", a precizat Gheorghe Flutur. Guvernul a luat totusi unele masuri de sprijinire a producatorilor, aproband, joi, mai multe acte normative privind acordarea unor subventii. Pentru depozitarea graului vor fi acordate prime pe produs timp de sase luni, si prime la exportul de grau in afara Uniunii Europene. Alte culturi afectate de inundatiile din ultima perioada sunt cele de floarea-soarelui, porumb si legume. La floarea-soarelui 15% din suprafata cultivata este sub ape. Porumbul este afectat in proportie de 5%. "Speram ca ploile sa se opreasca si pamantul sa se usuce pentru ca exista riscul aparitiei unor boli si daunatori, mai ales daca se vor inregistra schimbari mari de temperatura", ne-a spus Ion Manaila, reprezentantul producatorilor agricoli din judetul Teleorman. In ultimele doua saptamani au fost inundate peste 40.000 hectare cultivate cu porumb si aproape 30.000 hectare cu floarea-soarelui.
In sectorul zootehnic, pagube de zeci de miliarde de lei vechi
Pagubele in sectorul zootehnic sunt estimate de minister la 12 miliarde de lei. "Sunt probleme cu inlaturarea animalelor moarte si am solicitat specialistilor sanitar-veterinari sa intervina in acest scop", a spus Flutur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite