Ne aducem muncitorii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ministerul Muncii organizează târguri de recrutare a forţei de muncă în străinătate pentru a-i convinge pe români să revină la serviciu în ţară. Plecările masive ale muncitorilor,

>> Ministerul Muncii organizează târguri de recrutare a forţei de muncă în străinătate pentru a-i convinge pe români să revină la serviciu în ţară.

Plecările masive ale muncitorilor, în special din domeniul construcţiilor, i-a lăsat pe majoritatea angajatorilor din România cu ochii-n soare.

Dacă până acum aceştia se descurcau cât de cât cu muncitori necalificaţi aduşi de la sate, dezvoltarea imobiliară explozivă din ultima perioadă forţează Ministerul Muncii să găsească soluţii pentru a-i aduce înapoi pe lucrătorii din străinătate. Cu acest scop se vor organiza luna aceasta şi în aprilie, în Italia, Bursa Locurilor de Muncă pentru Români.


Cea mai mare mobilizare pentru readucerea românilor la muncă în ţară este la Cluj. Aici, marii investitori care şi-au deschis sau intenţionează să inaugureze diverse fabrici au nevoie de clădiri, drumuri şi alte construcţii. Dar cine să pună mâna pe târnăcop?

Astfel, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va fi unul dintre principalii participanţi la Bursa Locurilor de Muncă pentru Români de la Roma, organizată de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pe 23 februarie, la Roma.


Gaură de 1.000 de locuri de muncă


Clujenii vor avea un pavilion propriu la bursă, unde vor fi reprezentate firmele care au declarat mai mult de 50 de locuri de muncă disponibile. Potrivit şefului AJOFM Cluj, Daniel Don, este vorba de peste 20 de firme, printre care Bechtel, Impact, ACI, Transilvania Construcţii, Napoca, care au în desfăşurare sau în pregătire importante proiecte de investiţii imobiliare în zonă. "În domeniul construcţiilor, la nivelul judeţului Cluj sunt în acest moment disponibile peste 1.000 de locuri de muncă, dar la nivelul întregului an va fi nevoie de peste 4.000 de locuri de muncă", a spus Daniel Don.


Ţinta, readucerea a 4.000 de români


Totul se reduce însă la bani. Dacă firmele de construcţii de pe piaţa clujeană nu vor să ridice oferta actuală de salarizare, care se situează undeva la 600-700 de euro/lună, atunci nu vor avea succes. Plusarea trebuie să fie în special pentru meseriaşii zidari, zugravi şi faianţari.


"Vor păţi ca în cazul Nokia sau Bechtel, care au preferat să aducă străini, în criză de timp, cu salarii mult mai mari", a explicat şeful AJOFM Cluj. El a precizat însă că importul de forţă de muncă de pe piaţa orientală nu este o soluţie. "Vor plăti o intermediere de până la 5.000 de euro pentru un muncitor adus din China", a avertizat Daniel Don.


Cea mai bună afacere ar fi convingerea românilor din Italia să revină acasă: "Dacă reuşim să convingem 4.000 de români să revină în ţară, sunt mulţumit, ne-am atins ţinta. Iar dacă firmele vor ridica oferta la 1.000 de euro, nu cred că le va mai conveni românilor din Italia să rămână departe de familii, având în vedere că din salariul lor, de circa 1.500 de euro, o parte însemnată sunt costurile de întreţinere".


"E greu să găseşti muncitori"


Antrepriza de Construcţii Industriale este una dintre cele mai mari firme de profil din Cluj, cu o vechime de câteva decenii. Şeful departamentului de resurse umane de la această firmă, Vasile Ciceu, a spus că "avem nevoie de cam 100 de oameni din cele mai deficitare meserii, adică cele de zidar, dulgher şi fierar betonist, şefii de echipe fiind şi ei foarte greu de găsit".

>> Dacă firmele vor ridica oferta la 1.000 de euro, nu cred că le va mai conveni românilor din Italia să rămână departe de familii
Daniel Don,
şeful AJOFM Cluj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite