2004 aduce romanilor un nou val de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Pentru energia electrica, gazele naturale si combustibili vom plati cu pana la 10% mai mult * Aceste tarife vor fi actualizate trimestrial in functie de evolutia raportului leu/euro * Se anunta scumpiri si la produsele alimentare incepand cu a doua jumatate a lunii ianuarie

Incepand chiar din prima zi a anului 2004, romanii vor plati mai mult pentru energia electrica, gaze naturale si combustibili. Avalansa scumpirilor nu se va opri insa aici deoarece patronatele din industria alimentara si-au anuntat intentia de a majora preturile la principalele produse alimentare. Acest lucru se va produce, insa, incepand cu a doua jumatate a lunii ianuarie, majorarile de preturi fiind cuprinse intre 3 si 10% in functie de nivelul de crestere a cheltuielilor de productie. Cea mai neplacuta surpriza pe care noul an o aduce este insa repetarea acestor scumpiri la fiecare trei luni, datorita deciziei de actualizare trimestriala a tarifelor la principalele servicii in raport cu evolutia leu/euro.
La energie, cea mai consistenta crestere
Cea mai consistenta crestere va fi inregistrata de energia electrica, care va fi mai scumpa, de la 1 ianuarie 2004, in medie cu 10%. Astfel, romanii vor plati cu 9,2% mai mult pentru energia electrica furnizata consumatorilor casnici si cu 10,2% pentru cea furnizata agentilor economici. Noile tarife, care vor intra in vigoare chiar din noaptea de Anul Nou, sunt urmatoarele: pentru persoanele care au optat pentru tariful social - 1.722 lei/kWh/zi pentru primii doi kilowati consumati si 7.404 lei/kWh/zi pentru cantitatea de energie consumata suplimentar fata de transa de doi kilowati. Pentru cei care au ales tariful optional de tip monom, pretul unui kilowatt va fi de 3.652 lei, indiferent de cantitatea consumata. Pentru tariful de tip monom cu abonament, pretul unui kilowatt va fi de 2.707 lei, iar abonamentul zilnic va ajunge la 1.340 lei. In ceea ce priveste tariful optional de tip monom diferentiat, noul pret este de 3.292 lei/kWh pentru orele de varf si de 2.136 lei/kWh pentru restul perioadei, valoarea abonamentului zilnic fiind tot de 1.340 lei. Preturile la tariful diferentiat pe trei paliere orale sunt: 5.415 lei/kWh in orele de varf, 2.707 lei/kWh in orele normale si 2.136 lei/kWh in orele cu consum scazut. Si gazele naturale vor fi mai scumpe cu 4%, incepand cu aceeasi data, noile tarife fiind urmatoarele: 4.267.728 lei/1000 mc gaze pentru populatie si 3.926.296 lei/1000 mc gaze pentru celelalte categorii de consumatori. Consumatorii conectati direct la sistemul national de transport vor achita 3.413.975 lei/1000 mc gaze. Majorarea gazelor naturale ii va afecta serios pe romanii care si-au montat centrale de apartament, consumul ridicat din aceasta perioada din cauza temperaturilor scazute urmand sa se faca simtit in valoarea facturilor. Ultima scumpire anuntata pentru prima zi a lui 2004 este cea a carburantilor. Astfel, SNP Petrom va majora cu aproximativ 900 lei/litru preturile la benzina si cu 550 lei/litru pretul de vanzare a motorinei, ca urmare a deprecierii monedei nationale in raport cu euro. Si Rompetrol, si benzinarii particulari au anuntat majorari asemanatoare.
Cresteri de pret si la paine, carne, lapte si ulei
Majorarile de preturi anuntate inca dinainte de Craciun nu au ramas fara urmari, mai ales in randul patronatelor din industria alimentara. Desi nu sunt excluse cresteri de tarife la transportul in comun - din cauza scumpirii benzinei, ori la diverse produse industriale - influente semnificative se vor simti la produsele alimentare de baza. Aurel Popescu, presedintele asociatiei patronatelor din industria painii, spune ca scumpirea acestui produs va avea loc chiar in prima jumatate a lunii ianuarie. "Am stabilit cu agentii economici din panificatie ca vom discuta noul pret al painii dupa Sarbatori. Vom analiza cu simt de raspundere si vom comunica decizia noastra. Daca un agent economic constata ca i-au crescut costurile, atunci trebuie sa ia o decizie pentru a nu avea pierderi", a precizat Aurel Popescu. Si patronatele din industria uleiului, carnii sau laptelui vorbesc despre cresteri de preturi, insa undeva spre sfarsitul lunii ianuarie, principalul motiv al acestei amanari fiind acela ca prima luna a anului este una moarta din punct de vedere al vanzarilor. "Carnea de pasare s-ar putea scumpi incepand cu luna februarie, deoarece in ianuarie nu se vinde mai nimic, deci nu vom putea vinde nici la actualele preturi, dar sa le mai si majoram. Este adevarat ca aceste scumpiri ale energiei, gazelor si carburantilor ne produc pierderi, insa nu avem ce face", ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Carnii de Pasare. Tot din luna februarie si laptele ar putea fi mai scump cu pana la 5%. "Va fi o crestere, insa nu imediata. Dupa Sarbatori nu se mai cumpara nimic, deci nu ne permitem sa majoram pretul. Acest lucru se va intampla incepand cu luna februarie", a precizat Florin Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria Laptelui. In ceea ce priveste pretul uleiului, acesta ar putea fi mai mare tot cu pana la 5%, agentii economici de profil urmand sa stabileasca cu cat au crescut costurile de productie in urma majorarilor de tarife care vor avea loc de la 1 ianuarie 2004. "Nu va fi o crestere foarte mare deoarece noi avem materia prima cumparata, iar majorarea va fi calculata doar in functie de procentul de crestere a cheltuielilor de productie", a mentionat Viorel Zachil, presedintele Patronatului Uleiului din Romania.
"Reteta" anului viitor - trimestrul si scumpirile
Toate scumpirile anuntate pentru acest inceput de an se vor repeta la fiecare trei luni, elementul de referinta pentru o parte dintre acestea fiind evolutia monedei nationale in raport cu euro. Acest element nu va fi luat in calcul, in conditiile unei cresteri normale, la pretul gazelor naturale pentru care s-a anuntat deja o crestere trimestriala, in 2004, de 4%. Ceea ce inseamna ca, peste 12 luni, romanii ar putea plati mai mult cu 16% pentru gaze, cu peste 20% la energia electrica si cam cu tot atat la carburanti. De asemenea, anul 2004 va aduce si o majorare a tarifelor telefonice, procentul de crestere situandu-se undeva in jurul a 10%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite