"Vom aduce reţeaua la standarde europene în următorii cinci ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei foste filiale de distribuţie şi furnizare ale Electrica în portofoliu, grupul italian Enel a ocupat un loc important pe piaţa de energie locală. Sarcinile sunt mari, dat fiind vechimea

Cu trei foste filiale de distribuţie şi furnizare ale Electrica în portofoliu, grupul italian Enel a ocupat un loc important pe piaţa de energie locală. Sarcinile sunt mari, dat fiind vechimea reţelelor în România. Ziarul "Adevărul" continuă seria de articole privind privatizările în domeniul energetic cu şeful Enel România, Matteo Codazzi, care spune ce a realizat până acum şi ce planuri are pe termen mediu.


- Adevărul: Care a fost nivelul investiţiilor la Electrica Banat şi Dobrogea, de când au fost preluate de Enel, în aprilie 2005?
- Matteo Codazzi: Am investit 85 milioane de euro în 2005 şi 2006, ţinând cont că în 2005 am avut companiile timp de opt luni. Această sumă este de aproape patru ori mai mare decât să investea înainte de privatizare. Majoritatea banilor, 95%, au fost cheltuiţi în reţeaua de distribuţie şi în sistemul IT. Suntem focusaţi pe planul stabilit la privatizare şi progresăm foarte bine. În acest an, am fost capabili să creştem semnificativ viteza investiţiilor.

- Ce puteţi spune despre starea reţelei pe care o aveţi în operare?

- Combinând cele două companii - Banat şi Dobrogea -, cred că mai mult de 40% din reţea este mai veche de 30 de ani. Echipamentele mai tinere de 10 ani sunt de circa 17%, deci am caracteriza reţeaua ca fiind una bătrână. Credem că Electrica Muntenia Sud se află cam în aceeaşi situaţie, dacă nu chiar mai rea, iar pentru rezolvarea acesteia sunt necesare investiţii semnificative. Ştiţi că planul nostru de investiţii pentru următorii 10-15 ani este de un miliard de euro pentru Banat şi Dobrogea şi de alt miliard de euro pentru Muntenia Sud, pentru reînnoirea reţelei.

- Ce investiţii, mai exact, aţi făcut pentru modernizarea acesteia?

- Am lucrat foarte mult pentru introducerea unor tehnologii noi, cum ar fi telecontrolul, care permite reconectarea automată a unei părţi a reţelei în caz de întreruperi. În loc să trimiţi o echipă pe teren care să reconecteze reţeaua, poţi face asta de la calculator, printr-un simplu click. La sfârşitul anului trecut am inaugurat două centre de telecontrol la Timişoara şi Constanţa, prin care vom avea informaţii în timp real despre starea reţelelor. De asemenea, avem în plan să automatizăm 200 de substaţii. Până la sfârşitul anului viitor ne aşteptăm să atingem jumătate din acest plan. Este un efort major, pe care l-am făcut în Italia în urmă cu şapte ani şi a dus la o scădere semnificativă a duratei întreruperilor în alimentarea cu energie.

- În cât timp veţi aduce reţeaua la standarde europene?
- În Italia aveam mai mult de două ore şi jumătate de întreruperi pe an pe consumator înainte de 2000, iar acum, după şapte ani, am atins o durată mai mică de 40 de minute. Nu a fost nicio magie, a trebuit doar să aducem tehnologie, să investim. Ar trebui să atingem aceleaşi rezultate în România. Desigur, nu este un efort care se face cât ai clipi, necesită timp. Noi estimăm că vom aduce reţeaua din Banat şi Dobrogea la standarde apropiate celor europene în aproximativ cinci ani.

- Dacă tot vorbeaţi de timpul întreruperilor, care este valoarea acestui indicator în România?
- Acesta nu a fost monitorizat la toată compania, începem acum să introducem acest gen de monitorizare. Cred că timpul total în România este de aproape patru ore pe consumator pe an, de aceea este mult loc pentru îmbunătăţiri.

- Cunoaşteţi foarte bine problemele care sunt în Bucureşti...
- O parte a problemelor pe care le are acum Bucureştiul este cauzată de structurarea reţelei, pentru că a avut loc o dezvoltare masivă economică, iar oraşul nu a fost proiectat şi dezvoltat pentru a face faţă acestei creşteri. Deci, anumite măsuri trebuie luate pentru a adapta şi proiecta reţeaua în concordanţă cu dezvoltarea viitoare a oraşului. Acest lucru trebuie făcut în colaborare cu primăria, pentru că este necesar să avem un punct de vedere comun.

- Ştiu că aveţi planuri mari şi pentru producţia de energie...
- Întotdeauna am declarat că strategia noastră în România este să fim un operator integrat. Ne-am dezvoltat poziţia pe partea de vânzări, avem şi facilităţi de distribuţie şi acum încercăm să ne construim o poziţie în producţia de energie. Căutăm resurse competitive din punctul de vedere al costurilor - aşadar ne uităm la centrale pe cărbune şi nucleare.

- Sunteţi interesaţi de o anumită capacitate?

- Nu avem un target specific, dar deocamdată căutăm să avem o poziţie echilibrată între diferite resurse, care să ne asigure nevoile pe partea de furnizare. Împreună cu Muntenia Sud, vom distribui circa 9-10 TWh de electricitate. Să îţi construieşti o poziţie în sectorul de generare în România cere un nivel foarte mare de investiţii. Centralele de la Brăila şi Galaţi sunt oportunităţi pe care le explorăm. Pe sectorul regenerabile, am achiziţionat compania Blue Line, care va dezvolta proiecte pe sectorul de regenerabile în România, circa 200 MW.

- Acum ceva timp, ne spuneaţi că nu excludeţi intrarea şi pe piaţa de gaze...
- Deocamdată ne uităm pe piaţă şi analizăm acest business. Pentru 2008, ne vom concentra pe integrarea Munteniei Sud în grup şi pe construirea unei poziţii în sectorul de generare. Dar vom monitoriza, de asemenea, şi ce se va întâmpla în piaţa de gaze.

>> Strategia noastră în România este să fim un operator integrat. Acum încercăm să ne construim o poziţie în producţia de energie
Matteo Codazzi,
preşedinte Enel România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite