"Un adevăr incomod", filmul lui Al Gore, ar conţine nouă erori ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An Inconvenient Truth, documentarul pe tema încălzirii globale care îl are în rolul principal pe fostul vicepreşedinte american Al Gore şi care a câştigat două premii Oscar, conţine nouă

An Inconvenient Truth, documentarul pe tema încălzirii globale care îl are în rolul principal pe fostul vicepreşedinte american Al Gore şi care a câştigat două premii Oscar, conţine nouă erori ştiinţifice, după cum a declarat un judecător al Înaltei Curţi din Marea Britanie.

Judecătorul Burton a spus că guvernul poate să difuzeze filmul în şcoli, în continuare, numai dacă acesta este însoţit de un îndreptar care să prezinte şi cealaltă latură a argumentării. Profesorii vor fi obligaţi să sublinieze în faţa elevilor secţiunile controversate pe care le cuprinde filmul. Dacă autorităţile nu vor pune la dispoziţie acest îndreptar, ele riscă să fie trase la răspundere în faţa justiţiei.

Guvernul a trimis deja filmul în toate liceele din Anglia, iar administraţiile din Scoţia şi Wales au urmat acelaşi exemplu.

Opinia ştiinţifică susţine totuşi argumentul principal al filmului

Aserţiunea lui Gore potrivit căreia creşterea nivelului mărilor cu peste 6 metri ar putea fi cauzată de topirea gheţii din vestul Antarcticii şi din Groenlanda "din viitorul apropiat" constituie una dintre greşeli. Judecătorul a spus că această afirmaţie este "deosebit de alarmantă", dar este de la sine înţeles că dacă s-ar topi calota glaciară a Groenlandei, aceasta ar elibera o mare cantitate de apă - "dar abia după, şi peste milenii".

O altă eroare ştiinţifică strecurată în filmul fostului vicepreşedinte american este referinţa pe care o face în legătură cu un nou studiu ştiinţific ce arată că, pentru prima dată, urşii polari s-au înecat "înotând pe distanţe lungi - peste 60 de mile - pentru a găsi gheaţă".

Judecătorul a spus însă: "Singurul studiu ştiinţific existent pe această temă indică faptul că patru urşi polari au fost găsiţi înecaţi din cauza unei furtuni".

Roger Harrabin, analistul pe probleme de mediu al BBC, s-a declarat fericit că judecătorul nu a respins argumentul principal al filmului: pericolele pe care le presupune încălzirea accentuată a climei. Argumentul esenţial al documentarului este susţinut de întreaga comunitate ştiinţifică. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite