Ce e mai rentabil: acţiunea SNP la Bucureşti sau OMV la Viena?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de plasarea banilor pe piaţa de capital, tot mai mulţi investitori încep să raporteze evoluţiile înregistrate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la cele de pe bursele externe.

Când vine vorba de plasarea banilor pe piaţa de capital, tot mai mulţi investitori încep să raporteze evoluţiile înregistrate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la cele de pe bursele externe. Iar când sunt puşi să aleagă între acţiunile companiilor-mamă, listate la bursele din afară, şi titlurile achiziţiilor din România listate la BVB, alegerea devine cu atât mai interesantă.
Este şi cazul Petrom - OMV sau SIF-uri (din perspectiva deţinerilor pe care le au la BCR) - Erste, în care investitorul poate să opteze între BVB şi Bursa din Viena. Din perspectiva aşteptărilor referitoare la evoluţia indicatorilor financiari, analiştii pieţei de capital susţin că bursa din Bucureşti rămâne mai profitabilă pe termen mediu.
Rate mai mari de creştere la BVB
În primele nouă luni din acest an, titlurile OMV s-au depreciat, la Bursa din Viena, cu 17,45%, în timp ce acţiunile Erste Bank au urcat cu 4,36%. În aceeaşi perioadă, titlurile SNP au câştigat pe bursa românească 17,4%, iar indicele BET-FI, care măsoară evoluţia acţiunilor Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), a urcat cu 5,84%.
În cazul companiilor din sectorul bancar este estimată o menţinere a ratei de creştere şi pentru 2007. "Sistemul bancar este strict corelat cu evoluţia macroeconomică a ţării. În condiţiile în care, în primul semestru din acest an, creşterea economică a depăşit 7% din PIB şi se aşteaptă menţinerea acesteia, rata de creştere a sectorului bancar se va menţine şi ea", este de părere Panait. În ceea ce priveşte emitentul din sectorul petrolier, estimările sunt corelate în principal cu obiectul de activitate al companiei. "Dacă acea companie desfăşoară şi activitate de extracţie, trebuie să corelăm costurile de exploatare cu preţul de tranzacţionare a ţiţieiului. De exemplu, Petrom extrage ieftin şi vinde la preţul pieţei", subliniază preşedintele KTD. Referindu-se la rata de creştere a titlurilor SNP, aceasta este posibil să se menţină şi în 2007, sunt de părere brokerii. "Petrom reprezintă principalul activ în portofoliul OMV, compania are un potenţial foarte mare de creştere, împrumutând rata de creştere şi OMV-ului", este de părere Iulian Panait.
Astfel, ţinând cont de evoluţia indicatorilor financiari şi excluzând factorii conjuncturali, brokerii se aşteaptă la rate mai mari de creştere pentru titlurile emitenţilor cotaţi la BVB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite