"Nu se acorda nici o atentie pregatirii psihologice a politistilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In legatura cu recentul caz de la Sulina, in care un politist de frontiera a secerat cinci oameni cu 200 de cartuse, am discutat cu medicul specialist psihiatru Dan Ghenea. - Care ar fi cauza

In legatura cu recentul caz de la Sulina, in care un politist de frontiera a secerat cinci oameni cu 200 de cartuse, am discutat cu medicul specialist psihiatru Dan Ghenea.
- Care ar fi cauza acestui comportament destul de rar intalnit in Romania?
- Acest comportament este rar si in alte parti, fiind mai degraba intalnit in Statele Unite ale Americii si, mai nou, in Japonia. Acte de acest tip au un mare impact emotional pentru ca lumea accepta mai usor violenta motivata. Atunci cand stii ca ai un dusman sau ca exista un motiv sa te feresti de un individ periculos, iti iei masuri de aparare. Atacul petrecut din senin induce teama in intreaga populatie.
- Care ar fi explicatia acestui atac?
- Ar putea fi debutul unui incident psihotic, al unei boli grave cu explicatie genetica, dar, mai adesea, este vorba despre proasta capacitate de control al impulsurilor. De cate ori nu ne spunem in gand: "Imi vine sa strang de gat pe unul sau pe altul"? Daca nu ne-am controla acest prim impuls, daca ne-am lasa prada emotiilor, atacuri ca acela de la Sulina ar fi intalnite la tot pasul. Pentru a obtine stapanirea de sine, cum i se mai spune, cea mai importanta este educatia, modelul comportamental din familie. Controlul se invata, este dobandit prin educatie.
- Totusi, criminalul nestapanit de la Sulina era politist de frontiera...
- Credeti ca politistii nostri sunt mai bine pregatiti decat oamenii obisnuiti? Mie nu mi se pare ca se acorda atentie pregatirii psihologice a politistilor, cel putin la gradele inferioare. Nu sunt carente doar in selectarea personalului, ci si in conceperea formei de pregatire a acestuia.
- E mai usor de identificat lipsa educatiei si a controlului decat o boala psihica inca nemanifestata clinic?
- In mod sigur, ar fi mai usor de identificat carentele de control si lipsurile din educatie, cu conditia ca evaluarile psihologice de la angajari sa nu fie facute doar formal. Desigur, acestea sunt discutii teoretice. Trebuie vazut daca omul avea o boala psihica sau daca era dependent de alcool.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite