"Nu sunt de acord cu candidatura d-lui Mischie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Eu, personal, nu sunt de acord cu candidatura domnului Nicolae Mischie la alegerile locale. Ca vicepresedinte al PSD care raspunde de judetul Gorj, nu se pune problema sa semnez lista cu candidatura

"Eu, personal, nu sunt de acord cu candidatura domnului Nicolae Mischie la alegerile locale. Ca vicepresedinte al PSD care raspunde de judetul Gorj, nu se pune problema sa semnez lista cu candidatura sa", ne-a declarat, ieri, vicele pesedist Victor Ponta, dupa o sedinta cu organizatia Gorj. El a spus ca va sustine acest lucru si la intalnirea pe care o va avea, astazi seara, cu presedintele PSD si presedintele executiv al partidului, ocazie cu care se vor discuta listele electorale de la Gorj. "Nu cred ca este oportun, din punct de vedere al imaginii si din punct de vedere politic, ca domnul Mischie sa mai candideze. Sper ca l-am convins de asta", spune Ponta. Dupa o sedinta tensionata a PSD Gorj, Ponta afirma ca, daca la inceput membrii organizatiei se declarau convinsi de necesitatea candidaturii lui Mischie, lucrurile s-au mai schimbat, in final: "I-am spus si domnului Mischie sa se mai gandeasca pana maine (astazi - n.red.) seara si sper sa ia o decizie inteleapta". Pe de alta parte, dupa intalnirea cu Ponta, filiala Gorj a PSD il avea pe lista de candidati pe Mischie, dar Victor Ponta refuzase sa semneze in dreptul candidaturii. In replica la opiniile lui Victor Ponta, Nicolae Mischie a declarat ca "nu este exclusa posibilitatea de a nu candida". El a mai adaugat ca nu moare PSD-ul de la Gorj fara el, ca sunt locuri pentru toata lumea si ca "Mischie are mult mai multe de castigat daca nu e presedinte la Consiliul judetean sau intr-o functie administrativa". Baronul a tinut sa aminteasca ca a dus organizatia de la Gorj de la 11 membri la 29.000, filiala aflandu-se acum la "apogeu". Mischie a anuntat ca va incerca si el sa ajunga la intalnire cu Nastase si Cozmanca, nu pentru a se razboi cu conducerea centrala, ci pentru a negocia cu aceasta. El a mai declarat ca, in situatia in care se va dovedi ca dauneaza partidului, o sa urmeze alt traseu, dar nu politic. De dimineata, Mischie, optimist, anuntase ca raportul PNA se afla pe masa conducerii PSD de la Bucuresti si ca nu exista nici un element care sa-l incrimineze. Ponta a verificat afirmatia baronului si a constatat ca este neintemeiata.
Daca PNA nu se pronunta,
Baronii - buni pentru liste
Dupa ce conducerea PSD a decis, intr-o incercare de a-si cosmetiza imaginea, sa ii opreasca pe baronii locali cercetati de PNA sa mai candideze pe liste la locale, vicepresedintele Ioan Rus a avut o pozitie surprinzatoare. El a declarat, ieri, ca lideri ai PSD, precum Gheorghe Savu, Bebe Ivanovici, Nicolae Mischie si Marian Vanghelie, pot sa intre pe listele electorale ale PSD, in conditiile in care PNA nu se pronunta, pana la depunerea candidaturilor, asupra vinovatiei sau nevinovatiei lor. "Eu sunt unul dintre sustinatorii pe viata si pe moarte ai statului de drept. Nu se invinovateste nimeni, pana cand legea nu dispune acest lucru. (...) Daca cineva vrea sa argumenteze inainte ca legea sa se fi pronuntat, poate sa fie si mama lui taica-sau, ca nu sunt de acord! Acestea sunt principii care duc la consolidarea statului de drept", a afirmat ministrul Administratiei Publice si Internelor. El a spus raspicat ca, atunci cand se vor discuta, la partid, listele electorale din aceste organizatii, va fi de acord ca baronii cercetati de PNA sa fie inclusi pe liste, daca nu li se imputa altceva. El i-a criticat voalat pe colegii de partid Octav Cozmanca si Alexandru Athanasiu, care au cerut PNA sa grabeasca cercetarile in cazurile Mischie, Ivanovici, Vanghelie si Savu. "A fost vorba de un entuziasm mai mare decat trebuia", a spus Rus, adaugand ca PSD nu poate cere Parchetului National Anticoruptie sa se pronunte pana astazi, cand partidul incepe sa analizeze listele. Desi, din punct de vedere legal, ministrul Rus are dreptate, el a evitat sa priveasca chestiunea din perspectiva morala si politica, limitandu-se la a spune ca PSD va sti ce decizie sa ia. Cat priveste raportul PNA privindu-l pe Mischie, Rus a spus ca nu stie nimic de asa ceva: "Daca ar fi existat un asemenea raport, as fi stiut cu siguranta de el".
Anchetarea baronilor, abia in faza preliminara
Potrivit reprezentantului PNA, Gabriela Neagu, nici unul dintre dosarele baronilor nu a fost inca solutionat. Nici in cazul Mischie, nici in cazul Serac, dar nici in dosarul Vanghelie, procurorii anti-mafia nu au terminat anchetele. "Toate anchetele sunt in faza actelor premergatoare urmaririi penale, de strangere a probatoriului", a subliniat Gabriela Neagu, aratand ca procurorii PNA nu isi desfasoara activitatea in functie de agendele electorale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite