Un inginer în aviaţie, expert în accesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un inginer în aviaţie, expert în accesorii
Un inginer în aviaţie, expert în accesorii

Adrian Stoican, directorul general al Helvetansa, a renunţat la o funcţie în domeniul aeronauticii pentru a vinde ceasuri şi bijuterii scumpe. În plină criză, când vânzările sunt mai mici cu 40% faţă de anul trecut, Stoican nu pare deloc speriat şi pregăteşte, cu calm, extinderea companiei pe care o conduce.

În anul 1992, Adrian Stoican, acum în vârstă de 62 de ani, a părăsit Autoritatea Aeronautică, unde a lucrat ca inginer, pentru a se ocupa de comercializarea ceasurilor elveţiene. „Printr-o conjunctură am primit de la o firmă din Elveţia 300 de ceasuri pe care le-am distribuit în magazinele Unirea, Victoria şi Bucur Obor“, îşi aminteşte Stoi-can. Noul antreprenor a văzut că afacerea merge, aşa că a mai cumpărat şi alte modele şi a demarat o afacere în domeniul ceasurilor.

Un an mai târziu a înfiinţat firma Helvetansa, cu capital mixt româno-elveţian, după care în anul 1996 a deschis pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti primul magazin specializat în comercializarea ceasurilor.

În prezent, Helvetansa numără două magazine în Bucureşti şi unul în Piteşti, iar pentru începutul lunii septembrie, Stoican pregăteşte deschiderea unei noi locaţii, pe Calea Victoriei din Capitală, unde se vor vinde doar accesorii de lux, extrem de scumpe. „Investiţia în noul magazin, ce va avea 300 de metri pătraţi, se ridică la peste un milion de euro, iar clienţii vor fi trataţi regeşte. Va fi ceva nou pentru România“, spune managerul.

Întrebat despre criză, Stoi-can spune că aceasta i-a micşorat vânzările din primul semestru cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, Stoi-can a simţit în ultimele luni o revenire uşoară a pieţei de profil, afirmând că vânzările de bijuterii de lux marca Boucheron, Piaget şi Chaumet au crescut cu 20% faţă de anul trecut.

De asemenea, Stoican spune că, în plină criză, a vândut recent, unui om de afaceri de afaceri din Bucureşti, în vârstă de aproximativ 50 de ani, un ceas de 80.000 de euro, marca Daniel Roth.

Nu a mai fost în concediu de 12 ani

Odată cu intrarea în businessul cu accesorii de lux, Adrian Stoican a spus adio concediilor. „De 12 ani nu am mai fost în vacanţă, pentru că fiica «Helvetansa» nu m-a lăsat. Nici în acest an nu voi pleca, deoarece pregătesc deschiderea noului magazin“, spune Stoican.

Nici de hobby-uri nu are prea mult timp. „Îmi place foarte mult să fac drumeţii pe munte dar, cum condiţia fizică nu-mi mai permite, am renunţat la acest lucru. De asemenea, mă relaxez când citesc, dar nu prea mai am timp pentru aşa ceva“, afirmă managerul, care petrece cel puţin 12 ore pe zi la serviciu.

Recunoaşte falsurile de la o poştă

Cu trecerea vremii, Stoican a devenit expert în accesorii de lux şi face diferenţa rapid între un produs original şi unul fals.

Managerul a recunoscut că a întâlnit foarte mulţi oameni, chiar şi celebri, care îşi etalau ceasurile false. „Când văd astfel de cazuri îmi schimb impresia despre omul respectiv, care vrea să pară altfel decât este el de fapt“, a conchis Stoican.

Carte de vizită

Adrian Stoican este braşovean şi a absolvit în anul 1970 Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi a lucrat timp de 23 de ani în cadrul Autorităţii de Aeronautică, la Ghimbav şi la Bucureşti. Este căsătorit şi are o fată de 27 de ani care lucrează în presă. Compania pe care o conduce are capital mixt, româno-elveţian. Stoican deţine aproximativ 35% din Helvetansa, restul aparţinând companiei elveţiene La Boutique Suissse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite