Înapoi acasă la cei opt copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt fraţi din localitatea mehedinţeană Devesel sunt în culmea fericirii după ce părinţii lor s-au întors acasă, din Italia, pentru a petrece alături de ei Sărbătorile Pascale De

Opt fraţi din localitatea mehedinţeană Devesel sunt în culmea fericirii după ce părinţii lor s-au întors acasă, din Italia, pentru a petrece alături de ei Sărbătorile Pascale

De mai bine de cinci ani, pentru opt fraţi din localitatea Devesel, judeţul Mehedinţi, bunica este şi mamă şi tată. Zilele trecute, părinţii lor au venit din Italia cu patru geamantane cu jucării, dulciuri şi hăinuţe şi le-au promis că mama va rămâne alături de ei.

Roxana, Remus, Rebeca, David, Darius, Bianca, Daniela şi Tabita, cei opt copii minori cu vârste până-n 13 ani ai familiei Mărgelu, au parte, în aceste zile, de Sfintele Paşte, de cea mai mare bucurie din viaţa lor, din ultimul an: venirea acasă a părinţilor plecaţi la muncă peste graniţă.

"Mi-e tare drag că au venit acasă"

Ieri, în ograda familiei Mărgelu, copiii se jucau fericiţi, pe o pătură, cu ursuleţii de pluş. Tabita Mărgelu, mezina familiei, elevă în clasa a IV-a, ne-a povestit, cu însufleţire, şi nouă, şi tatălui ce a făcut la şcoală în toată această perioadă.

"Nu am deloc absenţe şi am obţinut note de la 7 în sus. Mi-a fost dor de tati şi de mami şi mi-e tare drag că au venit acasă. Ne-au adus cadouri la toţi", spune Tabita. ,,Să ştiţi că nu
mi-e deloc uşor să stau departe de copilaşii mei. Acolo stăm pe unde apucăm, pe la gazdă, prin barăci, însă găsim de muncă şi suntem plătiţi mai bine. Le-am adus copilaşilor patru geamantane cu jucării, dulciuri, haine şi să ştiţi că majoritatea hainelor sunt cumpărate şi doar o parte sunt de la mâna a doua, cum se spune. De data asta, am hotărât ca soţia să rămână în România, ca să fie aproape de copii. Mama mea a avut grijă de ei, săraca, de peste cinci ani de zile. Trebuie să o ajutăm, cu toate că ştiu că se descurcă!", ne-a declarat tatăl, Remus Mărgelu.

"Nu au avut de suferit decât de dorul părinţilor"

Cea care le-a fost şi mamă şi tată în cei cinci ani de zile copiilor, bunica, ne-a povestit lăcrimând că a avut grijă de nepoţei ca de ochii din cap. Nu i-a fost uşor deoarece nu are pensie, ci ajutor social de 200 de lei, de la primărie. Cu aceşti bani şi cu alocaţiile copiilor s-a luptat din toate puterile să aibă ce le pune pe masă. ,,De cinci ani de zile, mumă, am grijă de nepoţii mei. Eu îi spăl, eu le dau să mănânce, eu îi trimit la şcoală. Părinţii lor muncesc în Italia. Vin şi pleacă. Să ştiţi că mă las eu nemâncată şi le dau lor. Niciodată nu au suferit de ceva în afară de dorul părinţilor. Acum sunt foarte bucuroşi că s-au întors de Paşte!", ne-a declarat bătrâna.

Bunica le-a purtat de grijă ca un părinte

Buna îngrijire de care s-au bucurat copiii din partea bunicii este confirmată şi de viceprimarul localităţii, Gherghiţă Nicolae. ,,Împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului am avut acţiuni comune de consiliere şi monitorizare a copiilor rămaşi temporar fără părinţi.

Au existat situaţii când am intervenit cu ajutoare, dar la această familie, Mărgelu, bunica le-a purtat de grijă la fel de bine ca un părinte. Poate chiar mai bine!", ne-a spus viceprimarul.

La muncă în Italia din cauza sărăciei

Cornelia şi Remus Mărgelu muncesc de mai bine de cinci ani în Italia. Motivul plecării în străinătate ni-l explică chiar ei: sărăcia în care se zbăteau şi lipsa unui loc de muncă. În toţi aceşti ani au venit în ţară de foarte puţine ori, însă nu au uitat niciodată să trimită măcar din când în când bani copiilor. De îmbogăţit, nici vorbă. Casa le-a rămas la fel ca înainte, maşină nu şi-au luat, pentru că, potrivit spuselor lor, au câştigat ,,puţin, dar cinstit" şi nu s-au dus în Italia ,,să fure".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite