Zvonurile umflă preţurile pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile profită de modificările legislative repetate şi spun clienţilor persoane fizice că de anul viitor vor plăti TVA pe tranzacţiile imobiliare Notarii publici sunt asaltaţi în

Agenţiile profită de modificările legislative repetate şi spun clienţilor persoane fizice că de anul viitor vor plăti TVA pe tranzacţiile imobiliare

Notarii publici sunt asaltaţi în aceste zile de clienţi care doresc încheierea de urgenţă a actelor de vânzare-cumpărare. Aceştia din urmă invocă un "motiv aflat" de la agenţiile imobiliare, şi anume faptul că de la 1 ianuarie 2008 vor fi obligaţi să plătească, pe lângă impozit, şi TVA.

Oficialii dezmint însă categoric această informaţie, precizând că cei care răspândesc aceste zvonuri se folosesc de recentele schimbări legislative care prevăd într-adevăr plata TVA, dar doar în cazul tranzacţiilor realizate între firme.

De la 1 ianuarie 2008 se elimină taxarea inversă în construcţii. Pentru tranzacţiile imobiliare realizate de către persoanele juridice sau persoanele fizice înregistrate ca plătitor de TVA se va plăti astfel TVA de 19%. Persoanele fizice nu vor plăti însă TVA pe tranzacţiile imobiliare. Va fi la fel ca acum, a declarat ieri, pentru "Adevărul", Daniel Chiţoiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Zvonul că persoanele fizice vor plăti de anul viitor TVA pe tranzacţiile imobiliare a fost infirmat la fel de categoric şi de reprezentantul agenţiilor imobiliare.

Apartamentele s-au scumpit cu până la 5.000 de euro, lunar

Radu Zilişteanu a precizat astfel că situaţia creată se datorează în parte şi faptului că, în domeniul TVA, legislaţia a fost schimbată frecvent. "Faptul că de la 1 ianuarie 2008 va fi eliminată taxarea inversă în construcţii, adică firmele vor plăti TVA pe tranzacţiile imobiliare, a fost greşit înţeles de unii. Ei au generalizat situaţia şi la nivelul persoanelor fizice, şi de aici toată această situaţie", a precizat Radu Zilişteanu.

Piaţa imobiliară românească a înregistrat, potrivit studiilor de specialitate, majorări ale preţurilor cu până la 50%, de la începutul acestui an. În Capitală, spre exemplu, preţul apartamentelor din blocurile vechi a crescut în acest an în medie cu 3.000 de euro, până la 5.000 de euro, lunar. În aceste condiţii, o locuinţă cu două camere a ajuns să coste în decembrie 2007 chiar 110.000-120.000 de euro, faţă de 70.000 de euro, nivel la care se tranzacţiona în decembrie anul trecut.

În acest moment, cele mai scumpe sunt apartamentele din sectoarele 1 şi 2, iar cele mai ieftine, în sectorul 6. În sectorul 1, garsonierele au în acest moment preţuri medii de 70.000 de euro, un apartament cu două camere costă 110.000 de euro, un apartament cu trei camere - 135.000 de euro, iar unul de patru camere - 150.000 de euro. În sectorul 2, preţurile pornesc de la 75.000 de euro pentru o garsonieră şi ajung la 100.000 de euro pentru o locuinţă cu două camere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite