Zonă verde în loc de reziduuri, la Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, vrea ca iazul cu reziduuri de la combinatul chimic din oraş să treacă în administrarea municipalităţii Iazul de la Azomureş reprezintă o sursă

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, vrea ca iazul cu reziduuri de la combinatul chimic din oraş să treacă în administrarea municipalităţii

Iazul de la Azomureş reprezintă o sursă sigură de poluare pentru râul Mureş. Cu o investiţie de 17 milioane de euro, acesta ar putea deveni "plămânul" zonei.

Închis de la 1 ianuarie 2007, iazul cu reziduuri chimice de la Combinatul chimic Azomureş Târgu Mureş, în suprafaţă de 32 de hectare, constituie, împreună cu cele de la CS BICAPA Târnăveni, cele mai periculoase surse de poluare chimică din judeţul Mureş.

Peste 30 de hectare de verdeaţă

Dacă în privinţa iazului de la Târnăveni până acum nu există niciun semnal pozitiv, cele 32 de hectare ale iazului de la Târgu Mureş ar putea fi preluate de primăria municipiului şi transformate într-o "alveolă pulmonară" a zonei.

Primarul oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat că intenţionează să propună Ministerului Mediului preluarea de către Primărie a batalului de la AZO, pentru a-l împăduri. "Ministrul mediului (Attila Korodi - n.r.) se dă rănit şi nu vede anumite lucruri decât în campanie electorală.

Îl rog să facă o vizită la Târgu Mureş, pentru a vedea cum arată batalul de la AZO. E un program de circa 15-17 milioane de euro, atraşi din fonduri europene şi care se finanţează 99%. În acel loc se pot planta 30 de hectare de pădure, care ar putea fi o alveolă pulmonară pentru oraş", susţine Dorin Florea.

Ameninţare pentru oraş

Totodată, edilul susţine că, prin amenajarea unui nou batal, SC Azomureş SA îşi respectă programul de investiţii pe care trebuie să le facă pentru protecţia mediului, în timp ce vechiul iaz constituie o gravă problemă de poluare a râului Mureş - "lucru ce ar trebui să preocupe toate primăriile româneşti, până la graniţa cu Ungaria".

"Batalul vechi e închis acum. Se poate întâmpla, însă, ca acţionarii turci să vândă şi municipiul să rămână cu această ameninţare", a atenţionat Florea. Acesta a spus că i-a propus şi primarului din Târnăveni o soluţie similară, pentru rezolvarea problemei iazurilor cu reziduuri chimice de la Combinatul Chimic BICAPA, aflat în lichidare.

Dănuţ Ştefănescu, inspectorul-şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a spus că, teoretic, batalul poate fi transformat în pădure, deşi ar presupune costuri uriaşe, mai ales că jumătate din suprafaţă e acoperită cu apă.

"Ministerul Mediului nu are nicio legătură cu batalul. El este în proprietatea Azomureş, patronatul turc fiind singurul în măsură să decidă ce destinaţie ar putea avea iazul de reziduuri chimice", a spus Ştefănescu. Până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să obţinem un răspuns din partea conducerii Azomureş.

17 milioane euro

- sunt necesari pentru a transforma iazul în peste 30 de hectare de pădure

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite