Zona euro a ieşit din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona euro a ieşit din recesiune
Zona euro a ieşit din recesiune

Cea mai cruntă recesiune care a lovit ţările din zona euro în ultimii 60 de ani se va încheia începând cu treimestrul trei, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Astfel, Executivul european se aşteaptă ca în perioada iulie-septembrie economia din zona euro să cunoască o creştere de 0,2%. În ultimele trei luni ale anului cele 16 economii care au adoptat euro ar urma să înregistreze o creştere a produsului intern brut (PIB) cu 0,1%.

În estimările precedente, publicate în mai, Bruxelles-ul anticipa noi contracţii ale economiei din zona euro pentru ultimele două trimestre din acest an. Ieşirea din recesiune era estimată, anterior, pentru primul trimestru din 2010.

"Situaţia s-a ameliorat, în principal datorită fondurilor excepţionale injectate în economie de băncile centrale şi de autorităţile publice", a spus comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei UE, oficialii de la Bruxelles au menţinut prognoza privind o contracţie de 4% a PIB-ului.

Economia franceză trece cel maibine de acest an, scădere de doar 2,1%

Optimismul Comisiei a vizat în principal state precum Franţa şi Germania, care au înregistrat o revenire surprinzătoare pe creştere din al doilea trimestru din 2009. Franţa va fi, de altfel, şi ţara care va trece cel mai uşor peste situaţia dificială din acest an. Comisia estimează că economia franceză va scădea în acest an cu doar 2,1%, faţă de 3% cât se anticipase iniţial.

Pentru Germania, forul european prognozează o contracţie economică de 5,1%, faţă de 5,4% anterior. În schimb, CE a revizuit în scădere proiecţiile pentru Spania, Italia şi Olanda, care ar urma să aibă scăderi ale PIB de 3,7%, 5% şi 4,5%.

Peste 1,4 milioane de persoane şi-au pierdut locul de muncă între iulie şi septembrie

Criza continuă să-şi facă simţită prezenta pe piaţa forţei de muncă. Potrivit datelor Eurostat, 1,443 milioane de persoane şi-au pierdut locul de muncă în trimestrul al doilea al acestui an în UE, din care 702.000 în zona euro.

Almunia susţine continuarea aplicării măsurile de relansare a economiei anunţate pentru 2009 şi 2010 şi accelerarea însănătoşirii sectorului financiar.

"Dacă este posibil ca redresarea economică să surprindă prin intensitate pe termen scurt, rămâne de văzut în ce măsură, ea va fi durabilă", a subliniat CE, care previne că "relansarea economiei ar putea totuşi să fie volatilă şi dezamăgitoare", anunţă CE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite