Zona istorică a litoralului, "cuib" pentru oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În clădirile cu arhitectură bizantină în care, în urmă cu un secol, locuiau familii înstărite de boieri, astăzi îşi fac veacul oamenii străzii şi câinii comunitari Reabilitarea

În clădirile cu arhitectură bizantină în care, în urmă cu un secol, locuiau familii înstărite de boieri, astăzi îşi fac veacul oamenii străzii şi câinii comunitari

Reabilitarea Pieţei Ovidiu şi a clădirilor din zona peninsulară ar ajunge la 75 milioane de euro. UE a alocat întregii regiuni de dezvoltare 80 de milioane de euro.

Spre sfârşitul secolului XIX, linia generală a Pieţei Ovidiu era dată de case cu două niveluri lipite unele de altele, descriind o piaţă ca un interior de curte medievală, acoperişuri cu olane şi balcoane din fier forjat.

Piaţa era plină de prăvălii, cafenele, ateliere, grădini de vară. Astăzi, aerul boem al pieţei abia se mai zăreşte. Cafenelele au fost înlocuite cu fast-fooduri, iar de la balcoanele gata să cadă răsună ritmuri de manele.

Promisiunile, singura măsură luată

Campaniile electorale au fost bun prilej pentru ca diverse administraţii să susţină reabilitarea zonei. Până acum însă nu s-a reuşit nimic. La sfârşitul lunii mai, administraţia Mazăre a anunţat că proiectele arhitecturale privind reamenajarea şi sistematizarea turistică a Pieţei Ovidiu din zona peninsulară sunt supuse consultării publice la Muzeul de Arheologie Constanţa.

"Am decis să începem reabilitarea peninsulei cu Piaţa Ovidiu şi am organizat un concurs de soluţii arhitecturale şi urbanistice pentru resistematizarea pieţei", a declarat viceprimarul Constanţei, Nicolae Nemirschi.

La concurs s-au înscris şapte firme de specialitate, ale căror soluţii urmează să fie analizate de un juriu format din reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România, specialişti în istorie, arheologie şi urbanism.

Reprezentanţii autorităţii locale spun că banii pentru peninsulă vor proveni din fondurile europene. Zona peninsulară este deja declarată la nivel comunitar ca fiind o zonă urbană istorică protejată.

Întreaga investiţie ar ajunge la aproximativ 75 milioane de euro, în condiţiile în care, pentru dezvoltări turistice, în următorii cinci ani, UE nu a alocat pentru regiunea de dezvoltare din care face parte Constanţa decât 80 milioane de euro.

Ruine protejate prin lege

Întreaga zonă peninsulară a Constanţei intră sub incidenţa legii privind protecţia patrimoniului arheologic, a legii privind protejarea monumentelor istorice şi a ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor privind aprobarea listei monumentelor istorice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite