Zona Peninsulară ar putea intra în reabilitare după 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 la sută din zona veche a oraşului Constanţa este revendicată de foştii proprietari

Prioritate au lucrările pentru utilităţi, care vor fi realizate cu bani europeni.
Indiferent că este sfârşit de săptămână sau o zi obişnuită de muncă, zona Peninsulară este frecventată de sute de constănţeni. Pe timpul verii, turiştii ajung să se plimbe pe străzile pe marginea cărora tronează clădiri abandonate. Cândva somptuoase, acum au mai rămas doar ruine. Imaginea dezolantă a iscat întrebări atât din partea localnicilor, cât şi a turiştilor, de ce nu se face din partea istorică a oraşului un loc de atracţie pentru vizitatori? Viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău explică faptul că zona nu a fost dată uitării, dar înainte de reabilitarea clădirilor sunt multe alte chestiuni de urmat.
Municipalitatea a constituit un comandament de lucru în care să fie implicaţi toţi factorii de decizie, dar şi furnizorii de utilităţi, şi care deja a fost convocat de mai multe ori. „Dacă noi venim şi obţinem o finanţare pentru refacerea faţadelor, chiar ale privaţilor, ulterior va veni Regia de Apă şi va săpa. Suntem pol de dezvoltare urbanistică prin Zona Metropolitană, unde a fost prins şi planul de reabilitare a Peninsulei în perioada 2011 - 2013, dar înainte de toate trebuie să lăsăm furnizorii de utilităţi să îşi facă treaba. Încercăm să ne coordonăm intervenţiile în funcţie de priorităţi“, a declarat Decebal Făgădău.
Piedici juridice
Un alt obstacol porneşte de la situaţia juridică tulbure a construcţiilor aflate în paragină şi care au devenit adăposturi pentru oamenii străzii şi câinii vagabonzi. „Sunt clădiri care au fost identificate cu risc seismic. Noi am avut corespondenţă cu proprietarii pentru că minim 40% din clădirile din zona Peninsulară au un regim juridic incert. Sunt în litigiu, în instanţă şi nu ştiu cui să mă adresez. Asta creează o presiune şi la buget pentru că nu se pot percepe impozite, taxe“, afirmă Făgădău.
Se fac studii
şi pentru faleză
Orice lucrare de reparaţii pentru clădirile din Peninsulă este amânată până când infrastructura din zonă va fi înnoită pentru a urma paşii logici într-un proiect de o asemenea anvergură. Viceprimarul Decebal Făgădău  spune însă că se va realiza un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic pentru reabilitarea întregii zone vechi care va fi gata până în 2011. „Îi va include pe cei cu regim juridic definitiv şi îi va ocoli pe ceilalţi pentru că nu mai putem ţine zona în loc. Mai mult încercăm să abordăm dezvoltarea dinspre mare ca şi modernizare, dar şi dinspre oraş astfel ca infrastructura să se îmbine“, a precizat acesta.
Mai mult, el a anunţat că, cel mai probabil până la sfârşitul lunii august, va fi finalizat proiectul tehnic şi va fi obşinută autorizaţia de construcţie cu care să se poată folosi fonduri europene pentru faleză şi parcul din zona Cazinoului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite