Zmeiele, mai eficiente decât turbinele eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Captarea energiei vânturilor de mare altitudine cu ajutorul zmeielor revoluţionează producţia de electricitate Oamenii de ştiinţă estimează că o tehnologie de producere a energiei

Captarea energiei vânturilor de mare altitudine cu ajutorul zmeielor revoluţionează producţia de electricitate

Oamenii de ştiinţă estimează că o tehnologie de producere a energiei electrice pe bază de zmeie poate asigura de 100 de ori necesarul energetic al planetei.

Specialiştii de la Universitatea Tehnologică din Delft, Olanda, au realizat un experiment de obţinere a energiei electrice din energia vântului, prin folosirea unui zmeu de zece metri pătraţi. Energia care a fost obţinută a fost utilizată pentru alimentarea a zece locuinţe.

Energie pentru 100.000 de locuinţe

Susţinătorul acestui proiect este profesorul Wubbo Ockles, fost astronaut. El va extinde parametrii experimentului şi va dezvolta o tehnologie prin care urmăreşte captarea unei energii eoliene suficiente pentru generarea a 100 megawaţi de electricitate.

Pentru atingerea acestui obiectiv, profesorul Ockles va înălţa un sistem de zmeie la 1.000 metri deasupra solului, acolo unde forţa vântului este foarte mare. Cu energia astfel produsă se vor alimenta 100.000 de locuinţe.

La rândul său, profesorul Ken Kaldeira, specialist în probleme climatice la Universitatea Stanford, estimează că din energia vântului se poate obţine energie de 100 de ori mai mult decât necesarul planetar actual, condiţia fiind să poată fi captată energia vânturilor de mare altitudine. Simulările pe calculator arată că o soluţie viabilă pentru acest deziderat o vor aduce sistemele de zmeie.

Manevrare alternativă

Sistemul de funcţionare al unei centrale eoliene bazate pe zmeie utilizează o manevare alternativă, prin care, atunci când un zmeu se ridică, altul coboară.

Fiecare zmeu este legat de un generator electric care preia energia eoliană captată. Acesta este orientat în aşa fel, încât nu necesită un consum mare de energie pentru a fi urcat şi coborât.

În 2007, Google.org a investit 10 milioane de dolari în compania Makani, care produce energie electrică pe baza energiei eoliene captate de zmeie.

Ţări precum Marea Britanie, Olanda, Irlanda şi Danemarca, unde vântul suflă cu putere, şi-au arătat deja disponibilitatea de a dezvolta centrale eoliene pe bază de zmeie, având în vedere că sunt mai rentabile.

Zmeiele captează forţa înălţimilor

Comparativ cu centralele eoliene pe turbine, cele pe bază de zmeie au avantajul altitudinii de 100 de ori mai mare, la care captează energia vântului.

În timp ce turbinele eoliene captează vânturile de suprafaţă, la maximum 80 m altitudine, zmeiele se înalţă şi la 1.000 m.

La 80 m, viteza vântului este de aproape 5 m pe secundă, în timp ce la 800 m este de 7 m pe secundă.

Avantajul înălţării zmeielor la 1.000 m este că pot capta şi forţa curenţilor de aer de mari altitudini, de tip "Jetstream".

Centralele eoliene bazate pe zmeie sunt recomandate acolo unde bat vânturi puternice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite