Zmei acasă, miei afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre băgătorii de seamă care s-au aflat de serviciu în ultimele zile au susţinut că ar trebui să ne cerem scuze ca naţie pentru crima din Italia. După altă părere la fel de

Unii dintre băgătorii de seamă care s-au aflat de serviciu în ultimele zile au susţinut că ar trebui să ne cerem scuze ca naţie pentru crima din Italia. După altă părere la fel de inteligentă, nu se întâmplă nimic grav la Roma, deoarece oamenii de valoare precum Mutu îşi vor continua neştirbit traiul în Peninsulă. Iată că nu e aşa.

Mutu a fost înjurat pe teren pentru că este român şi atât. Cât este de vedetă, probabil că nu se simte prea bine şi se va gândi de două ori înainte să iasă cu familia la plimbare. Alte sute de mii de români, nu la fel de celebri, dar care îşi câştigă, la fel, pâinea prin muncă, sunt în pericol.

Pentru extremiştii a căror ură a fost din plin alimentată, nu mai contează ce faci, contează că aparţii unei naţiuni sau unei etnii. Din păcate, acelaşi mod de abordare îl pot avea autorităţile care au căpătat dreptul de a expulza pe oricine doar ca să se arate "scrofuloşi la datorie".

Românii n-au de ce să-şi ceară scuze, aşa cum nici italienii nu au făcut-o pentru că odată cu valurile de emigranţi săraci au exportat şi Mafia în America sau în Europa. Când au nevoie de voturi, politicienii de la Bucureşti mai dau o tură prin Italia şi Spania.

Abia la câteva zile după izbucnirea crizei, preşedintele Băsescu şi guvernul au reuşit să discute cam ceea ce ar fi de făcut pentru sutele de mii de cetăţeni români transformaţi în indivizi fără drepturi, la cheremul administraţiei italiene. Ce au făcut cu onor conducătorii României când au aflat că românii sunt trataţi ca sclavi pe plantaţii, că nu au acces la servicii sociale, că sunt mână de lucru pentru economia la negru?

Au tăcut mâlc, pentru a nu supăra Europa. Acasă sunt zmei, ies la televizor, se bat cu pumnul în piept şi vorbesc ca nişte duri, dar numai când trebuie să se înjure unul pe altul. Dacă vine vorba despre interesele reale ale românilor, atunci bărbaţii ţării o lasă mai moale. A sunat vreunul la Roma să zică basta? Să spună că autorităţile italiene au tolerat proliferarea taberelor de muncitori la negru pentru că angajatorilor le convenea forţă de muncă ieftină şi fără obligaţii?

Să atragă atenţia asupra ameninţărilor grupărilor neo-fasciste? Statisticile arată că Italia are o rată înaltă a economiei subterane, a cărei eficienţă se bazează pe "salarii" de 10 euro pe zi pentru muncitorii la negru.

Cine a protestat? La fel în problema rromilor. Cine a vorbit la Bruxelles pentru a conştientiza lumea că este o chestiune europeană? În realitate, românii din Italia au fost lăsaţi de izbelişte tocmai în zilele în care aveau mai multă nevoie de sprijin. Să vedem care va fi primul dintre Băsescu, Tăriceanu, Boc sau Geoană care se va repezi să le ceară votul fie pentru referendum, fie pentru euroalegeri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite