Ziua scumpirilor - Ziua de lupta impotriva saraciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 1 iulie, marea majoritatea a ONG din intreaga lume poarta la brat o banda alba, simbolul campaniei de lupta impotriva saraciei. Ziua de azi face parte din campania mondiala a celor de la Global

De 1 iulie, marea majoritatea a ONG din intreaga lume poarta la brat o banda alba, simbolul campaniei de lupta impotriva saraciei. Ziua de azi face parte din campania mondiala a celor de la Global Campaign Against Poverty (GCAP), prin care se incearca sensibilizarea politicienilor si a autoritatilor guvernamentale in ceea ce priveste saracia ca fenomen nociv, dezvoltat la nivel mondial. Sustinuta de peste 150 milioane de persoane, GCAP a solicitat ministerelor de finante din grupul tarilor cele mai bogate din lume, cunoscute si sub numele de G8, sa foloseasca intalnirile cu reprezentantii Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International in scopul unei schimbari istorice. Iata de ce, toti cei care azi , sau pe 10 septembrie, poarta la brat aceste banderole pot sa arate factorilor politici mondiali ca sustin acest demers.
Sindicatele acuza atat vechea guvernare pesedista, cat si Banca Mondiala de minciuna
In Romania, drumul spre economia de piata a fost unul dificil: astfel, in anul 2000, peste 44 la suta din populatie se afla sub pragul de saracie. Din nefericire, lipsa unui orizont politic, dar mai ales economic, a guvernelor din ultimii 15 ani, plus coruptia generalizata au agravat si mai mult saracia. "Pentru ca in 2004 au fost alegeri, iar Guvernul Nastase avea nevoie de capital electoral, in studiul asupra saraciei, elaborat de catre expertii guvernamentali si ai Bancii Mondiale, aceasta fusese sensibil redusa de la 44 la suta in 2000, la 27 la suta in 2004", a acuzat Petre Dandea, vicepresedintele Cartel ALFA. El a lasat sa se inteleaga ca acel "succes'' a fost doar unul de imagine, valoarea saraciei fiind deja stabilita la sub 1,5 milioane de lei pentru o persoana in mediul urban si 1,7 milioane pentru una din mediul rural. Dandea cere actualului guvern stabilirea unui program minim pe economie, corelat la cosul minim de consum. Ca un paradox nefericit, aceasta zi mai este si Ziua Mondiala a Invatatorului, pentru care actualii guvernanti nu mai doresc sa le plateasca majorarile de salariu. "Din aceasta cauza este foarte posibil ca sesiunea a doua de bac sa fie suspendata", a mai declarat Razvan Bobulescu, presedintele federatiei cadrelor universitare "ALMA MATER".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite