De Ziua Republicii, trupele romane vor defila la Roma umar la umar cu cele italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu ambasadorul Italiei la Bucuresti, d-l Stefano Ronca

- Domnule ambasador, care este semnificatia zilei de 2 iunie si cum este celebrata Sarbatoarea Nationala italiana?
- In ziua de 2 iunie se celebreaza in Italia Sarbatoarea Republicii. In acea zi s-a desfasurat in 1946 referendumul care a dus la proclamarea Republicii. La aceeasi data italienii i-au ales pe membrii Adunarii care in 1948, dupa doi ani de lucrari, a dat tarii o noua Constitutie. Nasterea Republicii a insemnat inceperea unei profunde transformari a tarii noastre, caracterizata in plan intern prin dezvoltarea democratica si cresterea economica si in plan extern prin aderarea Italiei la sistemul de valori european si euroatlantic. Memoria zilei de 2 iunie este sarbatorita la Roma printr-o ceremonie la Monumentul Soldatului Necunoscut, o parada militara la forurile imperiale si un concert urmat de o mare receptie oferita la Palatul Quirinale de presedintele Republicii. In acest an, pentru prima data, trupele romane vor defila in forul imperial de la Roma umar la umar cu cele italiene. Aceasta defilare simbolizeaza, de asemenea, alaturarea soldatilor romani si italieni in aceleasi unitati in Iraq, Afganistan, Bosnia si Kosovo.
- Popoarele noastre sunt inrudite, orice roman intelege italiana. De cand va aflati in tara noastra cum comunicati cu localnicii? Cum intelegeti mentalitatea romaneasca?
- A trecut mai putin de un an de cand am primit insarcinarea de ambasador al Italiei in Romania si sunt recunoscator romanilor pentru caldura si simpatia cu care m-au primit imediat. Inca din zilele imediat urmatoare sosirii mele, am putut constata usurinta comunicarii si familiaritatea care exista intre popoarele noastre. Legaturile culturale dintre Italia si Romania, a caror marturie concreta este asemanarea limbii, sunt mai mult decat o referire retorica la originea latina comuna. Ele conditioneaza, facilitandu-le, relatiile umane cotidiene. Nu intamplator comunitatea romaneasca in Italia a devenit astazi cea mai vasta comunitate straina (este vorba de 500 de mii de prezente) si una din cele care reusesc sa se integreze cel mai bine in tesutul social al tarii noastre. In acelasi mod, italienii se simt ca la ei acasa in Romania. Nu numai avantajele economice sunt cele care au impins atatia intreprinzatori din Italia catre Romania, ci si capacitatea de dialog si de intelegere care exista cu romanii.
Este vorba despre o realitate inca insuficient cunoscuta de cei care nu au avut o experienta directa. Romania sufera, din pacate inca, de o problema de imagine, provocata de preponderenta stereotipurilor care nu-si gasesc baza in realitatea prezenta. Problema imaginii poate lovi orice tara: si italienii au fost timp indelungat victime mai ales in anii de emigrare italiana in strainatate. Imbunatatirea cunoasterii este insa cel mai bun mod de a invinge prejudecatile ramase.
- Cum evaluati relatiile italo-romane in momentul actual? Ce credeti ca se poate face pentru ca ele sa devina mai stranse?
- Relatiile bilaterale dintre Italia si Romania sunt excelente la toate nivelurile. In plan politic, Italia este sustinatoare convinsa a Romaniei pe drumul ei spre integrarea europeana, asa cum a fost pentru aderarea la Alianta Atlantica a tarii, finalizata cu un rezultat pozitiv la 29 martie anul acesta. Dupa prima faza a extinderii, incheiata la 1 mai a.c. prin aderarea a zece noi membri, procesul de reunificare europeana trebuie sa mearga inainte si nu se va putea considera incheiat fara aderarea si a Romaniei la Uniunea Europeana. Marea intelegere, cooperarea si pozitiile similare asupra chestiunilor cele mai actuale in contextul international - in primul rand lupta impotriva terorismului si a noilor amenintari globale - unesc Italia si Romania, a caror colaborare se extinde si catre actiunea concreta in domeniu prin participarea comuna la misiuni de pace in zone de criza in intreaga lume. In plan cultural, relatiile sunt foarte stranse. Italia, cu istoria ei si cu imensul ei patrimoniu cultural, exercita o mare atractie in aceasta tara. Dovada acestui lucru o reprezinta marele succes al manifestarilor - concerte, proiectii de filme, evenimente artistice si conferinte - organizate de Institutul nostru de Cultura la Bucuresti, precum si cursurile de limba la care suntem constransi sa refuzam cererile de inscriere din cauza disponibilitatii insuficiente de locuri. In plan economico-comercial, relatiile italo-romane fac dovada unei extraordinare vitalitati. Italia este astazi primul partener comercial al Romaniei, cu un interschimb de circa 8 miliarde de euro in 2003. Investitiile italiene in Romania sunt dintre cele mai relevante si importanta este raspandirea societatilor noastre, mai ales a intreprinderilor mici si mijlocii in tara, in special in regiunile nord-vestice, cu mai multe mii de firme producatoare si sute de mii de locuri de munca pentru romani. Este vorba despre un caz unic in fenomenul de internationalizare a intreprinderilor italiene care este in curs de extindere si in alte zone ale Romaniei. Un parteneriat economic, acela italo-roman, care reprezinta un model de succes ce a atras atentia si altor tari. Din punct de vedere economic, Romania, astazi in masura mai mare poate decat in trecut, ofera intreprinzatorilor italieni oportunitati remarcabile de investitii. Ambasada Italiei la Bucuresti este un loc de intalnire, mereu disponibil, intre intreprinzatorii italieni si interlocutorii romani. Rolul de intermediere, indrumare si asistenta a reprezentantelor diplomatice in sectorul economic a constituit dintotdeauna o vocatie a diplomatiei italiene.
- Italia este unul din principalii investitori in Romania. Cum evaluati climatul de afaceri in tara noastra?
- Trebuie tinut cont de faptul ca in ultimii ani in Romania autoritatile si intreaga societate civila au demonstrat o constientizare crescanda a nevoii de imbunatatire a climatului de afaceri in tara, in scopul stimularii in mod adecvat a investitiilor, interne si externe. S-a asistat deci la o actiune de adaptare a cadrului de referinta fiscal si administrativ, care a adus fara indoiala beneficii oamenilor de afaceri. Sectoarele a caror functionare capata o importanta strategica pentru dezvoltarea unui climat de afaceri sanatos si cresterea investitiilor straine sunt cele ale Justitiei si Administratiei Publice. Functionarea aparatului judiciar in Romania a inregistrat recent pasi inainte si sunt necesare ulterioare imbunatatiri pentru a garanta o mai mare independenta a magistraturii, a puterii executive, profesionalismul magistratilor si transparenta procedurilor.
Sunt de inregistrat progrese si in functionarea Administratiei Publice, prin adoptarea in 2003 a noului Statut al functionarului public, recunoscut de observatorii internationali ca o cotitura importanta in procesul de profesionalizare a administratiei publice: reformele ulterioare in acest sector vor trebui sa priveasca simplificarea procedurilor administrative, marirea si pregatirea adecvata a personalului, o progresie evidenta a carierei, descentralizarea administrativa, lupta impotriva coruptiei.
Semnalele pozitive care se inregistreaza in ultimii ani fac astfel incat Romania sa reprezinte astazi - si datorita saturarii progresive a oportunitatilor in alte parti ale Europei centrale si de est - una din noile frontiere pentru investitorii straini. Se deschid perspective interesante, de pilda, in diverse sectoare noi printre care telecomunicatiile, serviciile avansate si tehnologiile de informare, protectia mediului, marea distributie. Raman oricum atractive si sectoarele traditionale cum ar fi turismul, energia, sectorul mecanic si siderurgic, unde privatizarile actuale si liberalizarea pietelor furnizeaza oportunitati crescande pentru intreprinzatorii privati sau cum ar fi realizarea si gestionarea sistemului infrastructural al tarii (autostrazi, aeroporturi, producerea energiei termice). Un interes crescand il arata intreprinzatorii italieni fata de sectorul agricol si agro-industrial, cumparand si inchiriind loturi intregi pentru cultivare si cresterea animalelor. Acesta este un sector in care Romania are notabile posibilitati de extindere, mai ales din punct de vedere al fructificarii comerciale a numeroaselor productii agricole tipice ale zonelor temperate si a cresterii animalelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite