Ziua Recunoştinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La americani e mare sărbătoare: Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei). Istoria ei începe cu primii colonişti englezi care s-au stabilit în America de Nord. Au ajuns pe tărâmul Noii Lumi în

La americani e mare sărbătoare: Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei). Istoria ei începe cu primii colonişti englezi care s-au stabilit în America de Nord. Au ajuns pe tărâmul Noii Lumi în 1620, la bordul vasului Mayflower. Dar numai jumătate dintre ei au supravieţuit iernii cumplite şi foametei din primul an. Toamna următoare le-a adus însă prima recoltă bogată. Prilej de mare bucurie. şi de sărbătoare. În semn de recunoştinţă, pelerinii au organizat o masă festivă - potrivit legendei, cu curcan; potrivit istoricilor, cu peşte şi vânat. Deşi consemnat de tradiţie, e puţin probabil ca la prima masă de Thanksgiving să fi tronat curcanul. Primii pelerini foloseau termenul de curcan pentru orice pasăre sălbatică - raţă sau gâscă. Când Abraham Lincoln a proclamat Thanksgiving Day ca sărbătoare naţională a Americii, crescătorii de păsări au profitat de ocazie şi au impus curcanul - foarte profitabil la acea vreme - ca fel de mâncare principal şi simbolic. La fel de puţin probabil e ca prima sărbătoare a Recunoştinţei să fi inclus şi plăcinta de dovleac, un alt preparat nelipsit azi de Thanksgiving Day. Rezervele de făină erau aproape epuizate, aşa că nu se punea problema de a coace pâine sau plăcinte. S-a mâncat, e adevărat, dovleac fiert, varză, merişor şi porumb. Nu existau pe atunci nici lapte, nici unt, nici cidru, iar cartofii erau încă priviţi cu multă neîncredere. Urmând o tradiţie de aproape 400 de ani, americanii sărbătoresc azi Ziua Recunoştinţei cu un meniu care, se spune, reuneşte principalele ingrediente din 1621: curcan, dovleac, merişor, porumb, varză, scoici, cartofi dulci. Un meniu care se vrea clasic, dar îmbogăţit, de-a lungul timpului, cu noi şi noi reţete.

Curcan cu sos de măruntaie
Ingrediente: 1 curcan, sare, piper, 1/2 linguriţă cimbru, măruntaie de curcan, 1 ceapă, 1 ţelină, 1 morcov, 1 foaie de dafin, 2 fire pătrunjel, 1/4 ceaşcă făină
Preparare: Se pune pasărea, fără măruntaie şi gât, într-o tavă mare, se freacă cu sare, piper şi cimbru. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă în cuptorul încins cca 3 ore. Pentru a se rumeni frumos, se scoate folia cu 1 1/4 ore înainte şi se unge curcanul din când în când cu sosul din tavă. Se prepară sosul: se pun la fiert măruntaiele (fără ficat), ceapa tăiată în două, ţelina tăiată bucăţele, dafinul, pătrunjelul. După ce au dat în clocot, se fierb 45 de minute la foc mic. Se strecoară supa, se păstrează zeama şi măruntaiele, care se toacă mărunt. Se strecoară sosul în care s-a fript curcanul, se pun 2 linguri de sos într-o cratiţă, se adaugă făina şi puţină sare, se căleşte uşor făina, se adaugă zeama de măruntaie şi apă, dacă mai este nevoie. Se amestecă până se îngroaşă sosul puţin. Se adaugă măruntaiele şi se mai dau un clocot. Se serveşte curcanul cu sosul alături.

ştiaţi că ?
Iniţial, Ziua Recunoştinţei a fost stabilită în ultima joi din noiembrie. După mai multe modificări de dată, în 1941, Congresul american a sancţionat Thanksgiving Day ca sărbătoare legală şi a fixat-o în a patra joi din luna noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite