Ziua Internaţională a Donatorilor de Sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se aniversează Ziua Internaţională a Donatorilor de Sânge. În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a hotărât ca tema zilei de 14 iunie să fie fidelizarea

Astăzi se aniversează Ziua Internaţională a Donatorilor de Sânge. În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a hotărât ca tema zilei de 14 iunie să fie fidelizarea donatorilor.

În ţara noastră, atragerea şi fidelizarea donatorilor de sânge din rândul tinerilor sunt obiectivele programului naţional de donare de sânge "O şansă pentru viaţă", lansat la începutul lunii mai. În România, sub 2% din populaţie donează sânge, în timp ce la nivelul Uniunii Europene acest procent este de aproximativ 5%.

Programul se desfăşoară în mai multe etape pe parcursul acestui an, în 13 centre universitare din ţară: Bucureşti, Arad, Bacău, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Petroşani, Timişoara, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Reşiţa şi Sibiu. Prima sesiune de recoltare sangvină a adus 3.015 donatori şi 1.356 de litri de sânge la Institutul Naţional de Hematologie.

OMS a ales această zi pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, datorită căruia transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite